Stichting Historie Grofkeramiek lanceert digitale grofkeramische encyclopedie
Bron: Stichting Historie Grof keramiek
Vrijdag 8 mei vond in Montfoort de officiële start plaats van de nieuwste website van de Stichting Historie Grofkeramiek, de Encyclopedie Grofkeramiek. Deze dag werden de eerste 400 locaties op de website geplaatst. De openingshandeling werd verricht door dr. G.B. Janssen, befaamd historicus van de grofkeramiek, die daaraan voorafgaand ook een lezing gaf.
Op deze website is het mogelijk om zowel geografisch als in tijd naar productielocaties te zoeken waar gebakken kleiproducten zijn gemaakt. Eenvoudig zoeken op provincie, op (historische) plaatsnaam, op ovennaam, op naam van de eigenaar en op type fabriek. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. De laatst bekende fabrieksnaam, het huidige adres met de geografische positie en de ovennaam worden weergegeven. Daarnaast de achterhaalde gegevens van de opeenvolgende eigenaren met tijdvak en bijzonderheden.
Al twee jaar is een werkgroep bezig met het achterhalen en verzamelen van de gegevens. Waar hebben de ovens gestaan, wie waren de eigenaren, wat zijn de huidige adreslocaties. Duizenden uren speurwerk zijn voorafgegaan en nog vele uren zullen volgen. Oude kaarten zijn geraadpleegd. Er is gezocht naar al eerder verschenen publicaties. Archieven zijn geraadpleegd en er vindt kadastraal onderzoek plaats. Systematisch worden de gevonden gegevens vastgelegd. Enkele provincies zijn redelijk compleet, van anderen moet nog veel gevonden worden.
De Stichting Historie Grofkeramiek verenigt mensen die zich betrokken voelen bij het verleden van de dakpannen- en baksteenindustrie in Nederland. Een verleden dat lange tijd in de vergetelheid dreigde te raken, maar zich de laatste jaren mag verheugen in een toenemende belangstelling.
Het grote aantal publicaties over deze industrie en de oprichting van meerdere permanente exposities op voormalige productielocaties getuigt hiervan.
Met de lancering van deze website hoopt de SHG nog meer aandacht van een groot publiek voor het grofkeramisch erfgoed te verkrijgen. www.encyclopedie-grofkeramiek.nl
Interessant aan deze site is dat de zeven steenfabrieken die Montfoort heeft gekend daarop terug te vinden zijn.