StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

Adverteren op de website van RSM

Zoeken



Geplaatst op:18-03-2009
Bijgewerkt op:18-03-2009 15:37

Gevolgen financiële crisis in Montfoort

Bron: Paulien Goedvolk, wethouder Montfoort
  

Bij de gemeente Montfoort komen veel vragen binnen over de nieuwbouwprojecten. Wethouder Paulien Goedvolk aan het woord over de financiële crisis, de rol van inwoners bij nieuwbouwprojecten en waarom er zoveel tijd overheen gaat voordat een nieuwbouwwijk is gerealiseerd.

Financiële crisis
Wat merkt de gemeente Montfoort van de financiële crisis? Wethouder Goedvolk: “Net zoals overal zijn enige gevolgen van de crisis ook in Montfoort zichtbaar, met name bij bedrijven. Problemen in de auto-industrie werken door bij toeleveringsbedrijven zoals MCI. En een aantal bouwbedrijven in de regio heeft het moeilijk omdat opdrachten worden uitgesteld.”

Wat betekent dit voor de nieuwbouwprojecten in de gemeente Montfoort? “De ontwikkeling van de nieuwbouw van Hofland-Oost en Voorvliet ondervindt vooralsnog weinig gevolgen van de crisis. Voorspellingen voor verdere ontwikkelingen in 2009 en 2010 zijn moeilijk te maken. Ook is het nog onbekend of wij de komende jaren minder geld van het rijk in het gemeentefonds zullen krijgen en of ook de gemeente zal moeten bezuinigen. Wij houden in ieder geval de ontwikkelingen op dit gebied nauw in de gaten.”

Starters
Hebben starters ook last van de crisis met het kopen van een huis? “In de hele provincie Utrecht blijft de woningbehoefte hoog. Zeker onder starters. Het scheelt dat zij eerst geen woning hoeven te verkopen en vaak een starterslening kunnen krijgen bij de bank. Zij moeten natuurlijk wel een vast inkomen hebben. De Provincie Utrecht heeft onlangs subsidie ter beschikking gesteld voor extra starterleningen. In Hofland-Oost worden 25 woningen specifiek voor starters gebouwd.”

Te koop
Zoals in heel Nederland staan ook in de gemeente Montfoort meer woningen te koop. “Mensen zetten hun woning nu eerder te koop, omdat het wat langer kan duren voordat de woning is verkocht. Het verhuren van de woning is dan mogelijk een tijdelijke oplossing. Laat u in ieder geval goed informeren door uw makelaar.”

Rol van inwoners
U nodigt inwoners uit om mee te bouwen en mee te praten over de nieuwbouwprojecten. “Dat klopt. Maar het uiteindelijke besluit over een plan is niet aan de inwoners, maar aan het college en de raad.”
Dus eigenlijk luistert u niet naar de inwoners? “In tegendeel. Voordat het college een besluit neemt, proberen we de inwoners te betrekken bij de nieuwbouwprojecten en nodigen we ze uit om mee te denken en mee te praten. Inwoners zijn welkom op inloopavonden waar ze een reactieformulier kunnen invullen. Ook kunnen inwoners zitting nemen in een klankbordgroep. Uiteindelijk maken college en raad een totaalafweging van de belangen en adviezen van alle betrokkenen.”

Voorvliet
Waar hebben inwoners bij het nieuwbouwproject Voorvliet over mee kunnen praten? “Over het inrichtingsplan, dat is de openbare ruimte. In het voorjaar informeren we de bewoners hier verder over tijdens een informatieavond. Bij het inrichtingsplan willen we ook jeugd betrekken.”

Hofland-Oost
Over het nieuwbouwproject Hofland-Oost hebben inwoners over de architectuur en keuzemogelijkheden mee kunnen praten. “Een inwoner kijkt anders tegen de nieuwbouwplannen aan dan bijvoorbeeld een architect.” Inwoners hebben geen inspraak gehad over de financiën en duurzaamheid van het project. “Voor deze beoordeling hebben we professionals ingeschakeld. Dat wil niet zeggen dat we inwoners hier compleet buiten laten. Kennis is altijd welkom.”

Projectontwikkelaar
AM Wonen is als projectontwikkelaar voor Hofland-Oost uit de bus gekomen. Naar aanleiding van de reacties op hun woningbouwplan, gaat AM Wonen bij de uitwerking van het plan met betrokkenen in gesprek. “De woningen worden immers voor de inwoners gebouwd. De hoogte van de seniorenwoningen wordt ook aangepast want die was niet in overeenstemming met de uitgangspunten.”

Samenwerken
Naast inwoners werkt de gemeente samen met diverse disciplines om tot de realisatie van een project over te gaan. “Dit zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van onder andere stedenbouw, landschap, techniek, openbare ruimte, duurzaamheid, architectuur. Maar ook met makelaars, de Provincie Utrecht, banken, woningcorporaties. Zo halen we kennis in huis.”

Bouw nieuwbouw
Waarom duurt een nieuwbouwproject zo lang? “Het bouwen van een nieuwe wijk kost tijd. Veel tijd. Men heeft de indruk dat het vaak veel langer duurt dan voorzien. De tijd gaat ook zitten in overleggen met bewoners om samen tot een mooi plan te komen. Plannen worden vervolgens aangepast. Zoals bijvoorbeeld bij de zorgboerderij in Linschoten. Maar de plannen moeten ook betaalbaar blijven. En dat is vaak een tijdrovend proces.”

Onvoorziene zaken
“Bij nieuwbouwprojecten kunnen altijd compleet onvoorziene zaken om de hoek komen kijken. Zoals de mogelijke bom op de Boslaan. Ook het archeologisch onderzoek voordat de bouw van het gezondheidscentrum in Montfoort van start kon gaan is hier een voorbeeld van.”

Vertragingen
Bezwaren van inwoners kunnen de uitvoering van een plan ook vertragen. Bewoners en politiek moeten de ruimte krijgen om op elkaar te reageren. Het gaat vaak om het maken van lastige keuzes. Maar wanneer een enkele bewoner de plannen ophoudt, is dit heel vervelend. Ook treden er soms door organisatorische redenen vertragingen op. Een kleine organisatie zoals de gemeente Montfoort voelt direct de klap als er bijvoorbeeld een projectleider uitvalt.”

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2025