StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:12-01-2023
Bijgewerkt op:12-01-2023 13:17

Start vaccinatiecampagne HPV18+ op 11 januari

Bron: GGD Regio Utrecht
  

Iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, en nog niet eerder alle benodigde humaan papillomavirus (HPV)-vaccinaties heeft gehaald, krijgt dit jaar de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV. HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. In januari 2023 ontvangen jongvolwassenen een uitnodiging voor één of twee HPV-vaccinaties. Dit is afhankelijk van het aantal HPV-vaccinaties dat iemand al heeft gehad. Ook in onze regio Utrecht start de GGD met deze vaccinatiecampagne; hier ontvangen zo’n 107 duizend mensen vanaf januari een uitnodiging.

Uitnodiging
Via deze eenmalige inhaalcampagne die in 2023 uitgevoerd wordt, krijgen de mannen en vrouwen de kans om (alsnog) de vaccinatie(s) te halen. Sophie Goemans, arts en projectleider inhaalcampagne HPV18+ GGDrU: "HPV-vaccinatie is ook veilig en effectief bij jongeren die al wat ouder en seksueel actief zijn, zowel bij vrouwen als bij mannen. Daarnaast zijn jonge mannen niet eerder uitgenodigd voor deze vaccinatie, terwijl er bij hen ook gezondheidswinst te behalen valt door het verminderen van de kans op HPV-gerelateerde kankers, zoals kanker bij de penis, anus, en mond- en keelholte.”

Vrouwen hebben al eerder uitnodigingen voor een HPV-vaccinatie ontvangen en krijgen nu opnieuw de kans om de vaccinatie alsnog te halen, indien zij nog niet alle vaccinaties hebben gehad. Met de uitnodiging kunnen jongvolwassenen zelf een afspraak plannen voor beide vaccinaties. Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met een half jaar ertussen. De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma dat wordt gecoördineerd door het RIVM. De vaccinatie is kosteloos voor zowel tieners als jongvolwassenen die zijn geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003.

Vaccinatielocaties
GGD regio Utrecht zet op 30 januari voor deze campagne de eerste prik en vaccineert zes weken lang op vier locaties in de regio; Utrecht, Woerden, Amersfoort en Veenendaal. Daarna volgt maandelijks een inhaalmoment en vanaf september volgt een tweede ronde. Hiervoor ontvangt de doelgroep een herinnering. 

Wat is HPV en hoe zorgt vaccinatie voor bescherming?
HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen mee geïnfecteerd raken. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is.  Omdat HPV zo veel voorkomt kan het zo zijn dat de persoon met wie je samen bent het virus bij zich draagt zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan. Er zijn meer dan honderd typen HPV, waaronder een aantal varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo’n 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers.

Het vaccin dat in het Rijksvaccinatieprogramma en in deze inhaalcampagne wordt aangeboden, beschermt tegen deze twee typen. Vaccinatie draagt ook bij aan de bescherming van de gehele bevolking via groepsimmuniteit doordat het virus zich minder makkelijk kan verspreiden. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat dan om zo’n 1.100 vrouwen en circa 400 mannen.

Zelf een afspraak plannen
Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen vanaf week 2 via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen bij de GGD. Deze speciale website maakt deel uit van de campagne die door RIVM en GGD GHOR Nederland is ontwikkeld.

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024