StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:21-01-2019
Bijgewerkt op:21-01-2019 09:34

Van bermgras tot biogas

Bron: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
  

Aannemingsbedrijf Jos Scholman, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), Rijkswaterstaat (RWS) en Attero starten in februari een praktijkproef met het opwekken van biogas uit bermgras.

Daartoe ondertekenden Jos Scholman, hoogheemraad Els Otterman, programmamanager Mireille Götz van RWS en commercieel directeur Tamme Mekkes van Attero vrijdag 18 januari 2019 een verklaring tot samenwerking.

De proef duurt een half jaar en moet kennis opleveren over de opbrengst en de kwaliteit van biogas en de hoeveelheid en samenstelling van het restproduct (digestaat). Bijzonder aan de praktijkproef is dat het hier gaat om vergisting van alleen gras; er komt geen mest aan te pas, wat wel gebruikelijk is bij vergisting.

Inventarisatie maaisel in Utrecht
Enkele jaren geleden heeft de provincie Utrecht onderzoek gedaan naar de hoeveelheid maaisel die vrijkomt bij het onderhoud van wegbermen, plantsoenen en sloten. Dit leverde 60.000 ton gras op en 1000 ton slootmaaisel. Aannemingsbedrijf Jos Scholman heeft daarop het waterschap benaderd voor een proef, en later zijn ook Attero en Rijkswaterstaat (Midden-Nederland en BUN-K) aangehaakt.

Energieneutraal en circulair
Hoogheemraad Els Otterman van De Stichtse Rijnlanden: “Bij het onderhoud van onze sloten en kanalen komt jaarlijks 1000 ton aan waterplanten vrij. Dit maaisel wordt nu gecomposteerd. Als we er biogas van kunnen maken, zijn we weer een stapje verder naar ons doel: energieneutraal zijn in 2040. Het zoveel mogelijk terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit onze afvalstromen is belangrijk vanuit ons doel om bij te dragen aan een circulaire economie. Ook willen we zoveel mogelijk waardevolle grondstoffen uit onze afvalstromen terugwinnen. We doen dit deels zelf en vooral samen met marktpartijen. Deze proef is daar een mooi voorbeeld van!”.

Ook Tamme Mekkes van Attero benadrukt het belang van hoogwaardige recycling van deze stroom: “Door bermgras niet onder te ploegen maar te vergisten slaan we vier vliegen in één klap: we produceren hernieuwbare energie, hygiëniseren de stroom zodat invasieve exoten zoals de duizendknoop niet verder verspreid worden, produceren een hoogwaardige bodemverbeteraar en voorkomen ook nog eens dat zwerfafval wordt ondergeploegd in de bodem”.

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Hollands op z'n best


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024