StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:23-11-2018
Bijgewerkt op:23-11-2018 09:30

Wegen in de Lopikerwaard met nieuwe focus

Bron: Klaas-Hemke van Meekeren, foto van Lopikerwaarden Streekfonds
  

Een nieuwe blik op de wegen in de Lopikerwaard, dat gaf de avond over Natuurlijk Sturen, dinsdagavond 20 november jl. in Dorpshuis XXL in Benschop. Natuurlijk Sturen wil rustiger rijgedrag veroorzaken door wegen anders vorm te geven. De aanwezigen kregen drie presentaties over achtergronden, vormgeving en de psychologie van rijgedrag. Daarna keek iedereen anders naar zijn of haar eigen rijgedrag. Met bewoners van verschillende polder-, dijk- of lintwegen zal het Lopikerwaarden Streekfonds schetsen maken voor een natuurlijke vormgeving van wegen. Hiermee hopen we wegbeheerders te inspireren zodat ze het in de praktijk brengen.

Natuurlijk Sturen is gebaseerd op de werking van de hersenen. Die reageren in een flits op veranderingen in de omgeving en elementen langs of in de weg. Met boerenverstand of timmermansoog voel je aan hoe je hier lekker rijdt. Dat betekent soms de (schijn)veiligheid van borden, strepen en vanghekken weglaten. En juist de onbewuste reactie op de leefomgeving meenemen. Zoals een heggetje wat dichter langs de weg. Het zijn van die punten die je wel kent, waar je vanzelf even afremt of inhoudt. Belangrijk is een andere focus van de weggebruiker: vaak kijken we langs de strepen in de verte en duwen het gaspedaal nog eens goed in. Dat kan anders met eenvoudige aanpassingen, zoals een heg, een paar bomen, een klinkerpatroon of een streekeigen hekje. Aanpassingen die het focuspunt dichterbij brengen.

Het komende halfjaar zal het Lopikerwaarden Streekfonds in verschillende buurten een schets maken van wegen volgens de principes van Natuurlijk Sturen. Daarmee lossen we niet alle verkeersproblemen op, maar we willen een nieuwe manier van kijken naar de weg introduceren, die ook een prettige leefomgeving creëert.

Heeft u interesse in of suggesties voor het Streekfonds? Kijk op www.lopikerwaarden.nl

Voorbeeld uit de Alblasserwaard: focuspunt en karrespoor 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024