Geplaatst op:11-07-2017
Bijgewerkt op:11-07-2017 10:54

Zonnige polsstok-dag met verrassende sprongen in Zegveld

Bron: Polsstokbond Holland

De polsstokwedstrijden van zaterdag 8 juli jl. stonden, zowel bij de 1e als bij de 2e klasse, in het teken van de BoerBert-bokaal. ’s Middags was er al een mooie wedstrijdmiddag geweest voor de 2e klasse- en jeugdspringers. Op de grote schans werden er tien persoonlijke records gesprongen en bij de jeugd waren dat er maar liefst 26! ’s Avonds kwamen de eersteklas springers in actie en dat beloofde een spektakel.

Jaco de Groot (Woerden) was er ongetwijfeld op gebrand om, net als vorig jaar, zijn ‘eigen’ BoerBert-bokaal mee naar huis te nemen. Als hij dit wilde waarmaken, zou hij wel Erwin Timmerarends (Montfoort) en Rian Baas (Oudewater) voor moeten blijven. Beide hadden zij in de woensdagwedstrijd hoge 20-meter sprongen neergezet, waarmee zij Jaco een meter waren voorgebleven.

Jaco startte zijn wedstrijd goed met twee 19-meter sprongen in de eerste twee rondes. In zijn eerste sprong zette hij een afstand van 19.20 meter neer, wat hij in de tweede ronde verbeterde naar 19.35 meter. In deze ronde sprong echter eerst Rian hem voorbij met 19.99 meter en ook Erwin sprong verder: 19.77 meter. Jaco stond derde in de wedstrijd. Als Jaco met die titel naar huis wilde gaan, moest hij verder springen… en dat deed hij! In de laatste sprong van de voorronde had Jaco de tijd om de polsstok uit te klimmen en onder luid applaus van het publiek landde hij op een afstand van 21.12 meter. Naast dat het een seizoensrecord was voor Jaco, betekende dit ook een nieuw schansrecord in Zegveld. Wat een prestatie! In de laatste finalesprong wist Rian het publiek nog te verrassen met zijn tweede persoonlijke record van die week: 20.92 meter. Dat belooft nog wat voor hem de komende wedstrijden!

Bij de dames was het een spannende wedstrijd: drie dames die allen met 15-meter sprongen erg aan elkaar gewaagd waren. Dymphie van Rooijen (Harmelen) opende haar serie met een keurige 15.54, wat wel haar verste afstand van de avond bleef. Fabiënne Overbeek (Benschop) kwam hier dichtbij in de buurt met haar 15.36 meter. In de laatste voorronde sprong Wendy Helmes de verste afstand bij de dames: 15.57 meter. Met deze afstand won zij voor het derde jaar op rij de BoerBert bokaal bij de dames. Demi Groothedde werd 4e met 14.85 meter en Kimberly Engelhard 5e met 14.43 meter. Joriene Baas (Oudewater) wist zich vanuit de A-klasse nog te plaatsen voor de finale (14.53 meter).

In de junioren categorie werd het een verrassende avond. Na de eerste twee rondes stond Ricardo Faaij (Haastrecht) eerste met een sprong van 17.62. Echter, in de derde ronde kwam Daniël Cluistra (Haastrecht) uit onverwachte hoek met een sprong van 18.18 meter, waarmee hij de leiding van Ricardo overnam. In de finale probeerde Ricardo dit nog goed te maken, maar zijn afstand van 17.91 meter was te weinig om de leiding terug te pakken. Waar Ricardo op twee na alle wedstrijden dit seizoen won, moest hij vanavond in Daniël zijn meerdere erkennen. Richard van Bemmel (Utreht) werd derde met een afstand van 16.47 meter.

Bij de jongens waren er van de in totaal tien topklasse springers slechts vijf springers aanwezig zaterdagavond. In de eerste ronde pakte Reinier Overbeek (Benschop) meteen de leiding met 17.04 meter, welke hij in de derde ronde nog verbeterde naar 17.16 meter. Met deze afstand won Reinier de wedstrijd bij de jongens. Chris Anker (Vlist) werd tweede, zijn verste afstand was 16.26 meter. Gerco van Oort (Lopik) sprong in de derde ronde een persoonlijk record van 14.53 meter, maar Kenzo Hielema (Kockengen) wist hem met 14.59 meter net voor te blijven, hij werd derde.

Van de vier leiders van het De Samenwerking-klassement nam vanavond één springer de kampioensbeker mee naar huis. Met het oog op het Hollands Kampioenschap wat volgende maand plaatsvindt op de Zegveldse schansen, zien we dat de strijd dus nog niet gestreden is. De komende week vinden de wedstrijden plaats in Polsbroekerdam, waar zaterdag de Polsstokdag plaats vindt met de eerste klasse wedstrijd om 14.30 uur.

Meer berichten in deze categorie:
Het EK Snooker in Sarajevo: Hugo van Houten uit Montfoort vlammend van start (15-03-2024)
Renovatie voor hockeyvereniging (06-03-2024)
Kom gezellig meebewegen (16-02-2024)
Inschrijving AFAS Kasteelloop de Haar en Kastelentour geopend (08-02-2024)
TTV De Schans organiseert op 24 maart Het Bedrijfstafeltennis Toernooi! (05-02-2024)
Inschrijving Culture Run start 1 februari (31-01-2024)
Genomineerden Sport Awards 2024 bekend (26-01-2024)