StartpaginaProgrammeringRSMLange RadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Lange Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:19-10-2022
Bijgewerkt op:19-10-2022 09:47

Slechts vier Utrechtse gemeenten onder energieverbruiksplafond

Bron: Zonneplan
    

Zonneplan heeft onderzoek gedaan naar het gas- en stroomverbruik van gemeenten in de provincie Utrecht. Daaruit blijkt dat het gasverbruik in het overgrote merendeel van de Utrechtse gemeenten boven het verbruiksplafond ligt dat het kabinet vanaf januari instelt. Lees er meer over in onderstaand persbericht.

Slechts vier Utrechtse gemeenten onder energieverbruiksplafond

In slechts vier Utrechtse gemeenten ligt het gemiddelde gas- en stroomverbruik onder de 1200 kuub (m³) en 2900 kilowattuur (kWh) die de overheid komend jaar instelt als verbruiksplafond. In nog eens drie gemeenten is alleen het gas- of elektriciteitsplafond toereikend. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van de regionale verbruiksdata van 2021 die het CBS op 7 oktober publiceerde.


In bijna driekwart van de Utrechtse gemeenten gebruiken huishoudens dus gemiddeld meer gas en stroom dan de maxima die door het kabinet worden ingesteld. Een hoog gasverbruik heeft daarvan de grootste invloed op de energierekening. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug gebruiken huishoudens met 1690 m³ per jaar het meest. Maar ook in De Bilt, Renswoude en Baarn ligt het verbruik 350 kuub of meer boven het verbruiksplafond. Bij de huidige energietarieven komt dat neer op minimaal 1570 euro aan extra energiekosten buiten het prijsplafond.

Onder het stroomplafond

Opvallend is verder dat in vrijwel alle gemeentes ook het stroomverbruik boven de limiet van 2900 kWh per jaar ligt. Landelijk valt op dat gemeenten nog wel regelmatig onder het stroomplafond blijven. Dat geldt in de provincie Utrecht alleen voor de gemeenten Baarn, Nieuwegein, Veenendaal, Utrecht en Amersfoort. Voor de laatste vier geldt dat ook het gasverbruik gemiddeld genomen onder de 1200 kuub blijft.

Verschillen met landelijke gemiddelden

Landelijk gezien ligt in zes op de tien gemeenten het gemiddelde gas- en stroomverbruik boven het verbruiksplafond dat het kabinet per 1 januari instelt. In slechts één op de negen gemeenten blijft een doorsnee huishouden binnen de grenzen van zowel 2900 kWh stroom als 1200 m³ gas per jaar. Op de kaart is te zien hoe de Utrechtse gemeenten zich verhouden ten opzichte van de rest van Nederland.

Vaste prijs binnen verbruiksplafond

Het is voor veel Utrechtse huishoudens de komende periode zaak veel energie te besparen. Het prijsplafond, waardoor je niet meer dan 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kilowattuur stroom betaalt, ongeacht je energiecontract, geldt namelijk tot een verbruik van 1200 kuub en 2900 kilowattuur. Voor het verbruik boven die waardes betaal je wel de - vaak hoge - prijzen uit je energiecontract. Volgens Zonneplan wordt inzicht in het energieverbruik het komende jaar dan ook belangrijker dan ooit.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2023