StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:03-07-2023
Bijgewerkt op:03-07-2023 09:47

Polsstokverspringen: Hollanders overklassen Friezen in een tweekamp van hoog niveau

Bron: Arie van der Knaap, Polsstokbond Holland
  

Eens per jaar is er die wedstrijd, ‘tweekamp’ genoemd, waarin de polsstokverspringers als team strijden voor de overwinning. Die wedstrijd waarin persoonlijke belangen even opzij gezet moeten worden en er voor het team gestreden wordt. Hierdoor konden sommige springer misschien niet pieken, maar wisten zij wel een aantal meters voor het team te winnen.De Hollandse springers hebben laten zien dat de kwaliteiten dit seizoen weer een stuk zijn gegroeid. Team Holland werd voor de wedstrijd nog even motiverend toegesproken door de bondscoach, waarna ook team Friesland arriveerde na een lange reis. Team Holland straalde vertrouwen uit en was vastberaden om deze teamstrijd te winnen. Die cup moest en zou in Holland blijven. En dat lukte hen! Met een verschil van maar liefst 11,29m werd de overwinning behaald door de Hollanders. Een super goede teamprestatie, aangezien de verschillen vaak maar tot enkele meters beperkt blijven.

Senioren
Bij de senioren categorie werd de grootste overwinning voor Holland behaald. Het verschil tussen Holland en Friesland was hier maar liefst 5,99m! De verste afstand in deze groep werd gesprongen door eerstejaars senior Reinier Overbeek (Benschop). Hij kwam als kopman van de Hollandse ploeg naar de tweekamp en liet zien een goede opbouwende wedstrijd neer te kunnen zetten. Achter hem was het spannend want meerdere springers bleven rond de 20-meter grens hangen. Zo wisten Wouter Van Midden (Vlist) met 20,02m en Ricardo Faaij (Haastrecht) met 19,87m te pieken bij belangrijke wedstrijden. Een prachtige teamprestatie van de Hollandse senioren, waarin alle Hollandse springers de 18-meter grens wisten te passeren en zo de totale teamafstand lieten groeien. Want presteren, dat deden zij als team. Samen, voor de groep, elkaar motiveren en opstaan als het bij anderen tegenzit.

Dames
;De dames van team Holland hebben dit seizoen een ware transformatie ondergaan. De vele trainingsuren laten zien dat zij individueel veel vooruitgang hebben geboekt. Tijdens de tweekamp was het van belang dat zij de vooruitgang ook als collectief lieten zien. En dat lukte hen, al bleef het tot de laatste sprong spannend. Met een verschil van slechts 77 centimeter werd ook daar een basis gelegd voor de teamoverwinning. Kopvrouw bij de dames in team Holland was Tessa Kramer (Amersfoort). Door gunstigere reisafstanden springt zij dit jaar voor het eerst bij de Hollandse bond en dus tegen haar oude teamgenoten uit Friesland. Dat zij de Hollandse damesgroep van een kwaliteitsinjectie heeft voorzien bewees ze ook weer tijdens de tweekamp. Ze sprong de verste afstand met 15,97m. 2e in die groep werd de in vorm verkerende Fabiënne Overbeek (Benschop) met een afstand van 15,30m. Kopvrouw van de Friese dames en veelvoudig kampioen Marrit van der Wal (It Heidenskip) kwam niet verder dan 14,90m, de derde afstand van deze categorie.

Junioren
Nog zo’n leeftijdscategorie waarin het onwijs spannend was: de junioren. Hierin was het verschil uiteindelijk slecht 70 centimeter, in het voordeel van de Hollanders. Dat was na 1 ronde springen nog zeker geen zekerheid. Zo wist de eerste Friese springer in deze junioren categorie al bij zijn eerste sprong het enige persoonlijke record van de dag te springen. Riemer Durk Krol (Heeg) gaf met een afstand van 19,44m het goede voorbeeld aan de Friezen. Echter, dit mocht niet baten want Hollandse klassementsleider Hidde van Dam (Montfoort) stelde in zijn tweede sprong orde op zaken door ook de 19 meter grens te passeren. Met 19,19m wist hij niet de koppositie over te nemen, maar wel flink wat meters te behalen voor het Hollandse team. Ook Mark van der Horst (Schoonhoven) liet een goede wedstrijd zien, zijn 19,42m was uiteindelijk net niet genoeg om de verste sprong neer te zetten, maar wel genoeg om met een tevreden gezicht het zandbed uit te lopen: weer wat meters erbij voor het team.

Jongens
Ook in de jongens categorie werd een enorme overwinning behaald. Alles werd uit de kast gehaald om deze categorie te winnen, wat uiteindelijk ook lukte met een verschil van maar liefst 4,13m. Harmen Bogaard (Polsbroek) liet maar weer eens zien dat hij dit seizoen niet te stoppen is. Met zijn 18,42m bleef hij ver boven de andere springers uitsteken. Ook zijn dorpsgenoot Ferran Houdijk (Polsbroek) wist ruim afstand te nemen van de concurrentie. Met zijn 17,23m stroomden de meters binnen in kamp Holland. Ook de thuisspringers Sander Kastelein (Zegveld) en Ariën Kastelein (Zegveld) deden een duit in het zakje door respectievelijk 16,32m en 15,85m te springen.

Meisjes
De meisjes wisten er een spannende strijd van te maken. Daar waar de Friese meisjes de afgelopen jaren de overhand leken te hebben is er dit seizoen een flinke kwaliteitsstap gemaakt door de Hollandse meisjes. De winst in deze categorie ging naar Friesland, al was het verschil slechts 30 centimeter. Noa de Boer (Exmorra) zette in haar derde sprong de verste afstand neer met 14,52m. Ondanks dat zij nog maar net is begonnen met het polsstokverspringen is zij nu al uitgegroeid tot kopvrouw bij de Friese meisjes. Kopvrouw bij de Hollandse meisjes is dit seizoen Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat). Zij sprong een stabiele wedstrijd en kwam tot een afstand van 13,69m. Op de derde plek belandde Isabel Overbeek (Benschop) met 13,53m. De Hollandse meisjes kunnen tevreden zijn met hun prestatie. Ze spongen voor het teambelang en droegen bij aan de Hollandse victorie. Volgend jaar zullen zij zeker strijden voor de categorie overwinning.

Het was een mooie dag en een mooie wedstrijd waar het publiek zichtbaar van genoot. Genieten deden zij ook van het heerlijke eten en drinken wat werd verzorgd. Zo mag de organiserende vereniging en de gehele Polsstokbond Holland met trots terugkijken op deze wedstrijd en vooruitkijken naar het vervolg van dit seizoen, waarin nog veel mooie wedstrijden op het programma staan.

De volledige uitslag is te zien via onderstaande link:
https://www.pbholland.com/index.php/uitslaginfo/?id_wedstrijd=4326

 Foto: Erik van Kordelaar

  


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Ochtendgloren


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024