StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:14-04-2023
Bijgewerkt op:14-04-2023 09:17

Wat te doen met ziekenhuisterrein in Woerden?

Bron: RPL Woerden
  

Een ding is zeker: spoedzorg en huisartsenpost komen écht niet terug

Het St. Antonius ziekenhuis in Woerden is verouderd, verduurzamen is te kostbaar en dus moet het pand op termijn weg. Wat moet daarvoor in de plaats komen? De gemeente en het ziekenhuis hebben er zo hun ideeën bij. Als het aan hen ligt komt er een medisch centrum, misschien wel aanleunwoningen voor ouderen en woningen voor starters. Een spoedeisende hulp of huisartsenpost heeft Woerden allang niet meer. Wie ergens nog de hoop had dat die terugkomen, heeft pech.

Huidige pand gaat weg
De zorg in het Antonius ziekenhuis is de afgelopen jaren verschraald. Sinds 2018 is er geen spoedzorg meer. De huisartsenpost is ook verdwenen en er is alleen nog ruimte voor de wat kleinere ingrepen. Alles bij elkaar zorgt dat voor minder toeloop in het ziekenhuis. Het pand aan de Polanerbaan is te groot voor de zorg die er geleverd wordt en niet meer rendabel. Daarnaast is het verouderd maar verduurzamen is een te kostbare optie, zegt het bestuur. Op termijn gaat het huidige pand dus weg.

Als dat pand verdwijnt zit je met een leeg terrein waarop van alles mogelijk is. Wat er dan moet komen? Dat wordt de komende maanden onderzocht, beloofden de gemeente en het ziekenhuis elkaar vanochtend. Wethouder Arjan Noorthoek (CDA) en Luc Demoulin (voorzitter Raad van Bestuur St. Antonius Ziekenhuis) zetten beiden hun krabbel onder een intentieverklaring.

Medisch centrum met alle huidige zorg van nu
Daarin staat dat er sowieso een medisch- of gezondheidscentrum terug moet komen op het terrein. En dat centrum moet dezelfde zorg aanbieden die er nu in Woerden is te krijgen. Inwoners kunnen er straks dus nog altijd terecht voor poli bezoek, een scan of een kleinere ingreep, beloofde Demoulin vanmorgen. Iets dat voor wethouder Noorthoek ook belangrijk is: “De basis is dat de zorg moet blijven, daar vraagt de gemeenteraad ook om en daar ga ik voor staan.”
Voor inwoners van Woerden zal het belangrijk zijn om dit te horen, helemaal nu een aantal maanden geleden bekend werd dat het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein de deuren helemaal moet sluiten. Al die zorg gaat naar het pand in Leidsche Rijn in Utrecht. Een gedeelte van de zorg uit Woerden ging ook al naar Utrecht.

Zorg blijft, maar verandert wel
Er worden wel veranderingen doorgevoerd in de aanbieding van de zorg, zegt Demoulin, die spreekt over digitalisering. Mogelijk worden een bepaalde consulten in de toekomst digitaal gevoerd om de druk van bezoekers in het centrum te ontlasten. “De wijze van zorg gaat veranderen maar het ziekenhuis blijft in de volle breedte aanwezig in Woerden.”
Spoedzorg en een huisartsenpost komen écht niet terug. Hoewel dat al even duidelijk was, hadden inwoners en een aantal politieke partijen nog altijd de hoop dat het misschien nog goed zou komen. Maar spoedzorg is niet rendabel genoeg gebleken, vertellen de heren. Noorthoek hoopt wel een huisartsenpraktijk in het medisch centrum te krijgen en hint ook op mobiele teams die in de nachturen te hulp kunnen schieten. “Zij kunnen dan bij mensen thuis komen en een diagnose stellen. En als er echt een ambulance nodig is, dan komt die uiteraard.”

Woningbouw
De zorg van het medisch centrum wordt mogelijk gecombineerd met wonen, bijvoorbeeld aanleunwoningen voor oudere mensen. Die kunnen dan makkelijker zorg aan huis krijgen waardoor ze langer zelfstandig kunnen wonen. “Daarnaast kunnen er woningen komen voor starters, gezinnen en jongeren”, zegt Noorthoek, die woningbouw op het terrein wel ziet zitten.
Het ziekenhuisterrein is in handen van het St. Antonius, maar Woerden heeft er wel degelijke wat over te zeggen. De inwoners krijgen allereerst de gelegenheid om zich te laten gelden. Inloopavonden worden waarschijnlijk ergens in juni georganiseerd en Demoulin ziet ideeën graag tegemoet. Over een jaar moeten de plannen klaar liggen. Dan is het een de gemeenteraad van Woerden om er een klap op te geven.

Als het aan het Antonius ziekenhuis ligt, is het nieuwe medisch centrum in 2027 klaar. Daarna kan het oude worden gesloopt en kan de bouw van woningen beginnen.

 

  Meer berichten in deze categorie:
Subsidie voor agrariërs (17-07-2024)
Brand en veel rookschade bij fietsenwinkel (10-07-2024)
Tientallen aangiftes om babbeltruc nep-wijkagenten (07-07-2024)
Bankpasfraude Julianalaan Montfoort (27-06-2024)
Voorlopig plan nieuwbouw Mantelmeeuw klaar, fondsenwerving van start (21-06-2024)
Groot onderhoud M.A. Reinaldaweg (N204) tussen Montfoort en Linschoten (18-06-2024)
Historische stadswandeling Montfoort (13-06-2024)
Utrechtse gemeenten handelen vragen per mail het slechtst af (13-06-2024)
Boost voor schoolbibliotheek Kindcentrum Montfoort (13-06-2024)
Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten (13-06-2024)
Elke zaterdag een stadswandeling in Montfoort (06-06-2024)
Rian Baas wint overtuigend in Jaarsveld (02-06-2024)
Jumbo Montfoort overvallen (02-06-2024)
Gewijzigde bereikbaarheid Antonius ziekenhuis Nieuwegein (28-05-2024)
De Knoperij 2e prijs Utrechtse Erfgoedprijs (25-05-2024)
Twee mannen aangehouden in onderzoek naar internationale drugshandel (18-05-2024)
Familiekronieken familie Van de Poll nu te lezen in Bibliotheek Montfoort (14-05-2024)
Jongeren mogen meedenken met het waterschap (14-05-2024)
Provincie Utrecht geeft aanlijnadvies ivm wolf (14-05-2024)
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie (14-05-2024)
Donatie Jumbo supermarkt Montfoort (04-05-2024)
Brand in centrum van Woerden (03-05-2024)
Doe mee en meet de waterkwaliteit in jouw buurt (02-05-2024)
Inschrijving 72e editie Lindahl's Singelloop Utrecht geopend (02-05-2024)
Fietsendief aangehouden in Woerden (02-05-2024)


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Unlimited House Party


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024