StartpaginaProgrammeringRSMKerst radiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Kerst radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:03-03-2022
Bijgewerkt op:03-03-2022 21:16

Hertogweidemolen krijgt monumentenstatus

Bron: gemeente Montfoort
    

Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Montfoort heeft de Hertog weidemolen op Landgoed Liefhoven in Linschoten aangewezen als gemeentelijke monument. Dit maakt de Hertogweidemolen tot een beschermd monument en bewaard voor het mooie landschap van de gemeente.

Wethouder Herman van Wiggen: ‘Ik ben verheugd dat wij dit bijzondere erfgoed in Linschoten nu goed kunnen beschermen en behouden voor de toekomst. Dank ook aan Stichting Hugo Kotestein dat ze ons erop hebben gewezen dat het weidemolentje zeer uniek is’.

Zeldzaam
Hertogmolentjes zijn zeer zeldzaam en van cultuurhistorische waarde. Door de vorm en de ligging op Landgoed Liefhoven is het bovendien een opvallende verschijning in het landschap. Ook is deze weidemolen van grote waarde als bewaard waterbouwkundig erfgoed uit een tijd waarin watermolens het waterpeil van het Groene Hart bepaalden. Deze aspecten hebben de Monumentencommissie doen besluiten de weidemolen voor te dragen als gemeentelijk monument.

Werking
De kleine weidemolen is van ijzer en gemaakt door de firma Hertog uit Moerkapelle. De molen zorgde voor onderbemaling van een deel van het buitendijkse gebied. Kenmerkend aan de molen is de waaier in de vorm van een ronde plaat met schoepen, deze draait vlak boven een betonnen plaat in de bodem van de fundatie. Door het gat wordt het water aangezogen en door de waaier weggeslingerd. Dit zorgt ervoor dat het waterpeil in de fundatie stijgt. Is het niveau hoog genoeg dan loost de molen het water via een klep in de zijwand van de fundering naar de boezemsloot.

Foto: Peter Versloot

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2022