StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:01-02-2022
Bijgewerkt op:01-02-2022 09:28

Platform vraagt Ernst Kuipers om actie tegen bandenbedrijven met tijgermuggen

Bron: Wilfred Reinhold
  

Stichting platform Stop invasieve exoten heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers verzocht om handhavend op te treden tegen de vier importeurs van gebruikte banden waar vorig jaar tijgermuggen en Koreaanse bosmuggen waren aangetroffen. Het betreft bedrijven in Montfoort, Lelystad, Almere en Assen. Bij de eerste twee bedrijven had de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bovendien op heterdaad vastgesteld dat er natte banden ingevoerd werden, wat verboden is. De voorganger van Kuipers, staatssecretaris Paul Blokhuis, was in december 2021 van oordeel dat de NVWA niets kon doen. Het platform hoopt dat Kuipers tot een ander oordeel komt.

Tijgermuggen kunnen meer dan 20 virusziekten overdragen op mensen en dieren, waaronder zika, chikungunya, dengue en verschillende vormen van encefalitis (hersenontsteking). Bekend is dat tijgermuggen en andere exotische muggen, zoals de Koreaanse bosmug, graag eitjes leggen in gebruikte banden en zo mee kunnen liften naar Nederland. Daarom zijn aan importeurs van gebruikte banden voorschriften opgelegd om introductie en verspreiding te voorkomen. Een van die voorschriften is dat de banden droog worden ingevoerd en zodanig worden opgeslagen dat ze droog blijven. De NVWA is daarbij aangewezen als toezichthouder.

In november 2021 vroeg het platform toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis om handhavend op te treden tegen de vier bedrijven, omdat daar tijgermuggen dan wel Koreaanse bosmuggen waren gevonden. Een maand later oordeelde hij dat de NVWA niets kon doen. De enkele aanwezigheid van de exotische muggen bij de bedrijven zou onvoldoende zijn om op te kunnen treden.

“Onbegrijpelijk,” aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform. “Het is een natuurlijke wetmatigheid dat de eitjes water nodig hebben om zich tot volwassen mug te ontwikkelen. De constatering van exotische muggen bij een bandenbedrijf betekent dus automatisch overtreding van het voorschrift van droge import en droge opslag.”   

En dat de NVWA de bedrijven in Montfoort en Lelystad in 2021 op heterdaad betrapte bij de invoer van natte banden, was volgens Blokhuis ook geen reden tot handhaving. “Importeurs van tweedehands banden hebben immers voor de aankomst op locatie niet de volledige controle over de lading,”zo schreef hij.

“Ook deze redenering snijdt geen hout. De plicht tot droge import ligt voor 100% bij het bandenbedrijf. Bovendien is het een absoluut voorschrift: alle banden moeten droog zijn, want in één band kunnen honderden eitjes zitten, die zich met water tot mug kunnen ontwikkelen. Het bedrijf zal met de leverancier harde afspraken moeten maken opdat de banden droog de container in gaan en onderweg niet nat kunnen worden. Het kan niet zo zijn dat de NVWA toestaat dat het bedrijf zich verschuilt achter fouten van de leverancier, het bedrijf is en blijft zelf verantwoordelijk,” aldus Reinhold.

Vervolgens schreef Blokhuis: “Hierdoor is het niet altijd redelijk om gebruik te maken van zware handhavingsinstrumenten, noch zullen zij  in zo een situatie hun beoogde doel dienen, namelijk het bevorderen van de naleving van wet- en regelgeving door deze importeurs.”

Reinhold: “Ook dit is een totaal onbegrijpelijke redenering. Het toepassen van handhavingsinstrumenten in situaties zoals deze, waar een heel wezenlijk voorschrift wordt overtreden, bevordert juist de naleving! 

En andersom: het niet toepassen van handhaving in deze situaties leidt ertoe dat de bedrijven de voorschriften niet meer serieus nemen. Schrijnend daarbij is dat uit openbaar gemaakte documenten is gebleken dat de NVWA in de afgelopen jaren regelmatig heeft geconstateerd dat de ingevoerde banden nat waren, maar dat de NVWA daar nog nooit handhavend tegen heeft opgetreden. Zo leren die bedrijven het nooit, en gaat de import van natte banden gewoon door, met alle risico’s voor de volksgezondheid van dien!”

Het platform heeft tegen het besluit van Blokhuis bezwaar ingediend bij minister Ernst Kuipers. “Hopelijk neemt Ernst Kuipers de situatie wél serieus en geeft hij de NVWA opdracht om in actie te komen tegen de vier bedrijven.”

  



Meer berichten in deze categorie:
Erfgoedherstel in Montfoort en Linschoten (18-04-2024)
Man (32) uit Utrecht aangehouden voor drugshandel (17-04-2024)
Muizenprobleem in Diakonessenhuis (17-04-2024)
Galecopperbrug opnieuw afgesloten komend weekend (17-04-2024)
Wolf doodt al 99 schapen in provincie Utrecht (13-04-2024)
Gemeenteraad Montfoort vraagt om financiële zekerheid bij bouwplannen (13-04-2024)
Voetbalclub niet blij vanwege woningbouwplan (10-04-2024)
Arie Belo en Bonne René van Ringelesteijn benoemd tot ereburger (10-04-2024)
Uitnodiging opening Kindcentrum Montfoort (01-04-2024)
19-jarige verdachte aangehouden voor 6 helpdeskfraudezaken (28-03-2024)
Getuigen gezocht van roekeloos rijgedrag bij achtervolging (28-03-2024)
Oplichter aangehouden die auto s beschadigde (10-03-2024)
Verdachte aangehouden met tassen vol verdovende middelen (10-03-2024)
Vermilion wil gaswinnen in Papekop (08-03-2024)
Blij met wekelijks energieweerbericht op RTL4 (06-03-2024)
Thema avond Alzheimer 12 maart 2024 (05-03-2024)
Veel geld nodig voor nieuwbouw hospice De Mantelmeeuw (05-03-2024)
Vondst vaten met drugsafval Achthoven (02-03-2024)
Willeskop wordt waterberging (22-02-2024)
Kindcentrum Montfoort (20-02-2024)
Mogelijk verband vuurwerkbom Woerden en explosies Rotterdam (19-02-2024)
Vorderingen Parklaan (12-02-2024)
Vrachtwagen ramt historisch pand in Oudewater (09-02-2024)
Linschoten – Hulpdiensten vaak niet op tijd (08-02-2024)






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop muziek


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024