StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:12-08-2020
Bijgewerkt op:12-08-2020 08:54

Opvallende vorm WhatsAppfraude in omloop

Bron: Politie.nl
    

Een Hagenaar deed in augustus aangifte van identiteitsfraude. Eind juli werd het slachtoffer een aantal keren gebeld en daarbij is zijn stem opgenomen. De dag daarna belde een familielid het slachtoffer op en vertelde dat hij via WhatsApp benaderd was door iemand die zich voordeed als de Hagenaar en in geldnood zat. Toen het familielid dat nummer belde, kreeg hij de stem van het slachtoffer te horen. Gelukkig trapte het familielid niet in de zogeheten“vriend-in-noodfraude”.

Het slachtoffer werd vrijdagmiddag 24 juli gebeld door een voor hem onbekend telefoonnummer en nam op: “Hallo, met Jan*... Hallo…ik kan niks horen”. Hij hing op en vervolgens kreeg hij een sms-bericht van hetzelfde telefoonnummer: “Dag Jan, ik probeer jou te bereiken naar aanleiding van ons gesprek afgelopen week. Krijg alleen geen gehoor. Zal het nogmaals proberen. Gr. Henk". En vervolgens werd het slachtoffer wederom gebeld door hetzelfde nummer. Opnieuw nam het slachtoffer het gesprek aan en hoorde niets: “Hallo… met Jan... Ik kan je nog steeds niet horen…”. Even later ontving de Hagenaar een sms van hetzelfde nummer, met de vraag wat zijn e-mailadres was. Het slachtoffer beantwoordde de sms met: “Je kunt mij bereiken via de chat van Marktplaats of via WhatsApp”. Daarna probeerde het slachtoffer het nummer terug te bellen, echter kreeg hij geen gehoor. Ook via WhatsApp werd er niet meer gereageerd. Hij besloot het daarbij te laten.

De volgende dag belde een familielid het slachtoffer en vertelde dat iemand zich als hem voordeed via WhatsApp. Het familielid werd op vrijdagavond 24 juli  benaderd door een onbekend telefoonnummer waarin een onbekende zich voordeed als de Hagenaar en vroeg om geld. Het familielid belde twee keer met het onbekende nummer en hoorde tijdens het gesprek de stem van het slachtoffer: “Hallo, met Jan... Hallo…ik kan niks horen” en “Hallo, met Jan… Ik kan je nog steeds niet horen…”. Omdat het familielid het niet vertrouwde, maakte hij geen geld over. Ook het familielid deed aangifte van de fraude.

*De namen in dit bericht zijn gefingeerd om de privacy van de aangevers te waarborgen.

WhatsAppfraude (vriend-in-noodfraude)
Bij vriend-in-noodfraude krijgt u via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Hoe werkt WhatsAppfraude?
Een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust.

Hoe doe ik aangifte van WhatsAppfraude?
Als u van mening bent dat u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfraude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over DigiD. Let op: Wanneer iemand uw identiteit gebruikte of als uw WhatsApp account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, dan kunt u hiervan géén online aangifte doen. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900 – 8844. Wilt u meer weten over identiteitsfraude? Bekijk dan deze pagina.

    Meer berichten in deze categorie:
Utrechtse huurwoningen GroenWest nu al gemiddeld label A (26-10-2020)
Vermist kind alert (26-10-2020)
Maaltijdbezorger gewond door aanrijding met personenauto (25-10-2020)
Laatste verdachte aangehouden voor overval Kruidvat Monster (24-10-2020)
TTV De Schans is jarig (23-10-2020)
Grote vuurwerkvangst in IJsselstein (22-10-2020)
Militairen schieten UMC te hulp (22-10-2020)
Voedselbank ontvangt vijfhonderd mondkapjes (21-10-2020)
Expositie Boerenleven in stadsmuseum De Knoperij (21-10-2020)
6.000 liter perensap voor Voedselbank en Brownies&DownieS (21-10-2020)
Actieweek tegen drugsketelbouwers (20-10-2020)
Samen de Winter door (19-10-2020)
Man beroofd in park Oudegein (19-10-2020)
Geen activiteiten volksuniversiteit meer (19-10-2020)
Noodkap Hollandse linde (19-10-2020)
Alternatieve Aftrap van het Carnavalsseizoen (18-10-2020)
De uitslag van de fotowedstrijd van de Stichting Oude Hollandse Waterlinie is bekend. (16-10-2020)
Verspreiding corona in regio Hollands Midden (14-10-2020)
Geen Koeiemart, wel Snertweek (14-10-2020)
Minder operaties in Antonius Ziekenhuis (13-10-2020)
Rubberkorrels toegestaan op sportvelden Montfoort (09-10-2020)
Politiecontrole op Waardsedijk: 27 boetes (09-10-2020)
Grote inval bedrijfsterrein Heeswijk (08-10-2020)
Politie waarschuwt voor oplichting (07-10-2020)


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

in deze online winkel

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2020