StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:30-04-2020
Bijgewerkt op:30-04-2020 21:10

Dodenherdenking 4 mei

Bron: gemeente Montfoort
    

De Dodenherdenking op 4 mei vindt dit jaar vanwege de coronacrisis sober en zonder publiek plaats. Iedereen herdenkt thuis de inwoners en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Kranslegging en online toespraak burgemeester
Burgemeester Van Hartskamp legt in beide kernen een krans bij de herdenkingsmonumenten. Gevolgd door Het 4 en 5 mei Comité in Montfoort en het 4 mei Comité in Linschoten. Ook Stichting Veteranen Lopikerwaard zal vertegenwoordigd zijn. Dit alles gebeurt op een wijze die recht doet aan eerbied en respect en met de inachtneming van de 1,5 meter afstand.

Burgemeester Van Hartskamp zal herdenken in een online toespraak. Deze toespraak wordt samen met beeldmateriaal van de drie kansleggingen kort na de landelijke herdenking gepubliceerd via onze website www.montfoort.nl en onze social-mediakanalen Facebook en Twitter.

Oproep om te vlaggen op 4 en 5 mei
4 mei
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt Nederland om op Dodenherdenking, 4 mei, de vlag de gehele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid vanuit huis worden stilgestaan bij de Dodenherdenking. De nationale driekleur mag vanaf zonsopgang (06.01 uur) worden gehesen. Het is gebruikelijk dat u de vlag neerhaalt voor zonsondergang (21.10 uur).

5 mei
Op Bevrijdingsdag, 5 mei, hangt de vlag de gehele dag in de top. Bij zonsopgang wordt de vlag gehesen en bij zonsondergang wordt de vlag neergehaald.

Oproep Taptoe-Signaal op 4 mei om 19.58 uur
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt alle mensen met een blaasinstrument - waaronder zowel houtblaasinstrumenten zoals klarinetten, saxofoons, fagotten en hobo’s, als koperblazers zoals trompetten en trombones - uit om het Taptoesignaal op 4 mei om 19.58 mee te blazen vanuit huis, balkon of tuin. Het basistempo van het signaal is 120. Het begin en het einde van het signaal worden echter in een langzamer tempo gespeeld. Het Nationaal Comité adviseert alle blazers om exact om 19.58 uur en 30 seconden te beginnen. Daarna volgen de twee minuten stilte. De bladmuziek voor verschillende blaasinstrumenten is te vinden op de website van het Nationaal Comité. Daar kunt u ook bekijken en luisteren hoe een solo-trompettist van de Marinierskapel het signaal speelt.

In Linschoten wordt om 19.58 vanaf de kerktoren van De Grote- of Sint-Janskerk het Taptoe Signaal gespeeld.

Wilhelmus
Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis het eerste couplet mee te zingen.

Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij, onverveerd,
den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

in deze online winkel

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop muziek


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2020