StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:02-02-2018
Bijgewerkt op:02-02-2018 16:17

“Geweldig nieuws voor de stadsmuur”

Bron: gemeente Montfoort
  

Meer geld beschikbaar voor restauratie dan verwacht

Afgelopen dinsdag werd bekend dat de stadsmuur van Montfoort kan rekenen op een fors bedrag vanuit een fonds van de Provincie Utrecht. Vooraf werd rekening gehouden met ongeveer 25.000 euro. Het wordt uiteindelijk meer dan het dubbele: 51.000 euro. Wethouder Lejeune is uitermate blij met dit nieuws: “We hebben nu echt de middelen om een belangrijk cultureel erfgoed van onze gemeente te herstellen. Een opsteker voor de stad!”

Fonds erfgoedparels

De provincie Utrecht besteedt in 2018 ruim 3 miljoen euro uit het fonds erfgoedparels aan de restauratie van 20 rijksmonumenten. Dit bijzondere erfgoed vertelt de 2000 jaar oude geschiedenis van de regio Utrecht. Zo worden onder andere Boerderij De Hoef in Utrecht en de stadsmuur in Montfoort gerestaureerd. De provincie vindt het belangrijk dat deze monumenten goed toegankelijk blijven voor het publiek. En draagt bij aan onderhoud en restauratie als dat nodig is.

Gaten en scheuren

Voor Montfoort geldt dat de ingeslagen weg verder bewandeld kan worden. “We hebben het hier over een eeuwenoude muur”, vertelt wethouder Lejeune. “Het is een belangrijk aangezicht van de stad. In de jaren 50 is er voor het laatst aan gewerkt. Overal is te zien dat er gaten en scheuren ontstaan. Als we niks zouden doen, zou de muur langzaam afbrokkelen en dat is eeuwig zonde.”

Trots op betrokkenen

De afgelopen tijd is gemeente, samen met diverse betrokkenen intensief in gesprek gegaan met bewoners. Kartrekkers waren Paul Groen en Peter Versloot, die zich hebben ingezet voor de restauratie. Paul Groen is molenaar en eigenaar van een stuk muur en Peter is actief namens Stichting Behoud Monumenten Montfoort en Linschoten, tevens ‘penvoerder’. Wethouder Lejeune is bijzonder trots op alle betrokkenen. “De muur staat voor een groot deel in de tuinen van onze inwoners. Die hebben dus allemaal een stukje muur in hun tuin, zij zijn eigenaar van dat stukje muur. Paul en Peter hebben ontzettend hun best gedaan om de koppen bij elkaar te krijgen. Ze hebben er samen met de bewoners voor gezorgd dat de handen ineen zijn geslagen en dat iedereen vol enthousiasme heeft gezegd: we gaan dit gezamenlijk doen.”

Een deel van de muur is in 2017 al aangepakt. De komende tijd is de rest van de muur aan de beurt. Naar verwachting is alles komend najaar gereed.

 

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024