StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken


Stuur dit document naar

Note: Meerdere ontvangers moeten door een comma worden gescheiden

Uw Email adres


Bericht


Menselijke controle: (Vul hier 3417 in).
Om spam tegen te gaan controleren we dit veld op deze waarde.


Geplaatst op:18-11-2021
Bijgewerkt op:18-11-2021 08:57

Montfoorts museum maakt nu al kans op grote vrijwilligersprijs

Bron: RPL Woerden i.s.m. RTV Utrecht
  

De sfeer zit er goed in bij Stadsmuseum de Knoperij in Montfoort. Het museum bestaat nog maar een jaar en nu al komen de vrijwilligers, die de Knoperij draaiende houden, in aanmerking voor de Erfgoedvrijwilligersprijs. Als ze winnen, krijgen ze tienduizend euro: “Zou mooi zijn als dat geld in Montfoort terecht komt.”

Een jaar geleden kwam een groep vrijwilligers bij elkaar om een museum te starten in hartje Montfoort. Daar zat al eerder een museum maar dat sloot tientallen jaren geleden. De spullen verhuisden naar de kelder van het Stadskantoor en dat kon niet langer, zegt Peter Versloot, vrijwilliger bij het museum. “We wilden de stukken weer aan de mensen van Montfoort laten zien.”

Ruimte werd gevonden in een oud winkelpand in het centrum, die de eigenaar belangeloos beschikbaar stelde tot het weer in de verhuur ging. Maar er moest wel het een en ander gebeuren. Na maanden klussen was het museum klaar om de deuren te openen.

Zoeken naar oplossingen

En toen begon de coronacrisis. “Ja, dat hadden we niet voorzien”, vertelt Versloot. “Toch hebben we allerlei manieren bedacht om door te gaan.” Versloot doelt onder meer op het exposeren in de veertien meters lange etalage. “Zo konden de mensen toch onze exposities blijven zien.” Ook organiseerden de vrijwilligers legowedstrijden voor kinderen en startten ze onderzoeksgroepen om achter de schermen bezig te blijven terwijl het museum door corona was gesloten.  

Die creativiteit heeft het museum een finaleplek van de Erfgoedvrijwilligersprijs opgeleverd. De prijs is in het leven geroepen door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Bedoeld om vrijwilligers die zich inzetten voor behoud van ons cultureel erfgoed, te belonen. In Nederland zijn honderden vrijwilligersgroepen actief in deze sector. Het museum in Montfoort is een van de drie finalisten.

‘Bijzondere club mensen’

Dat is te danken aan het werk van de in totaal 27 vrijwilligers die het museum draaiende houden. “En dat aantal groeit nog steeds”, zegt Versloot. “Er komt elke maand wel iemand bij. Er zijn mensen die onderzoek doen, die exposities voorbereiden of die winkeldienst hebben. De groep is heel divers, ook in leeftijd. De jongste vrijwilliger is achttien jaar, de oudste tachtig.”

“We zijn ontzettend trots”, zegt Versloot over de nominatie. “We zijn net begonnen maar we beseffen dat we een bijzondere club mensen zijn. Waar iedereen dicht moest, gingen wij open. We waren er voor de mensen en hebben achter de schermen veel kunnen doen.”

Volgens Versloot zou de eerste prijs, een geldbedrag van tienduizend euro, verdiend zijn. “We hebben ook al zitten dromen over wat we met dat bedrag willen doen”, zegt hij. “Montfoort is de stad van de knopendraaiers, onze bijnaam is knopendraaiers, ons carnavalsfeest gaat ook over knopendraaiers. We willen dus graag een knopendraaiersbank zodat bezoekers zelf hun knoop kunnen draaien. Dat is onze grote droom.”

U kunt tot 1 december stemmen: www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl

Zie ook https://youtu.be/6IA8vl9UEkI voor de opname die RTV Utrecht in Montfoort maakte.

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Middag mix


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024