StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:08-10-2021
Bijgewerkt op:08-10-2021 12:16

NVWA heeft larven van Koreaanse bosmug in Montfoort gevonden en bestreden

Bron: gemeente Montfoort
    

 

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft begin september acht larven van de Koreaanse bosmug (Aedes koreicus) aangetroffen in een monster genomen te Montfoort. Het is de eerste keer dat deze exotische muggensoort in Nederland is gesignaleerd. De vondst werd gedaan op een broedplaats in de nabijheid van een bandenbedrijf tijdens de start van een bestrijding van de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus) op deze locatie, waarmee de Koreaanse bosmug eveneens is bestreden. In Europa is van deze mug geen overdracht van ziekten bekend. Op 7 oktober zijn wij hiervan op de hoogte gesteld door de NVWA. Direct omwonenden zijn hierover geïnformeerd, zoals de NVWA gebruikelijk doet.

Na vondst van de larven zijn deze direct in het laboratorium onderzocht. Om de muggensoort met zekerheid te herkennen, zijn zowel morfologische als moleculaire kenmerken gebruikt voor de identificatie. Deze is 28 september afgerond, waarop melding is gedaan aan het ministerie van VWS en het RIVM. Omdat de vondst is gedaan op één locatie en in een gebied lag waar al bestrijding is opgestart, is de lopende monitoring geïntensiveerd en besloten om de bestrijding voort te zetten tot het einde van het muggenseizoen (eind oktober). Daarbij wordt onderzocht of er een populatie aanwezig is. Op dit moment zijn hier geen aanwijzingen voor. 

Over de Koreaanse bosmug
De Koreaanse bosmug (Aedes koreicus) komt van oorsprong uit Oost-Azië. In Europa is deze soort invasief en al in meerdere streken lokaal gevestigd (zie kaart ECDC Aedes koreicus - current known distribution: March 2021 (europa.eu). In Europa is van deze mug geen overdracht van ziekten bekend. Ook wereldwijd staat de Koreaanse bosmug niet bekend als een mug die van groot belang is bij de overdracht van ziektes. Meer informatie: Aedes koreicus - Factsheet for experts (europa.eu).

Over bestrijding en vondsten
De NVWA bestrijdt de invasieve exoten, zoals de Koreaanse bosmug, als deze in Nederland opduiken. De bestrijding bestaat uit het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen. Zijn broedplaatsen niet te verwijderen, dan worden korrels gebruikt waar specifiek muggenlarven van dood gaan. Ook worden speciale vallen ingezet die volwassen muggen lokken om de aantallen en het besmette gebied in kaart te brengen en zo nodig de bestrijding aan te passen. De aangetroffen exotische muggen worden per soort, datum en locatie gepubliceerd. De actuele vondsten in 2021 vindt u hier.

Broedplekken verwijderen
Iedereen kan helpen door mogelijke broedplekken in tuinen te verwijderen. Dat kan door te voorkomen dat er water blijft staan in bakken, bloempotten, schotels, gieters en alle andere objecten die regenwater opvangen. Maak deze goed schoon en ruim ze droog op. Ook is het goed om regentonnen mug-dicht te maken en om water in vogelbadjes en drinkbakken wekelijks te verversen. Daarnaast is het belangrijk vondsten van exemplaren te melden.

Lees het gehele bericht op de website van de NVWA: https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2021/10/07/nvwa-larven-van-koreaanse-bosmug-gevonden-bij-montfoort.

    


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Aktueel info lokaal


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024