StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:18-03-2020
Bijgewerkt op:18-03-2020 17:08

Instemming over sluiten Utrechtse gemeenteraad

Bron: RTV Utrecht
  

De Utrechtse politiek reageert voornamelijk instemmend op het besluit om alle vergaderingen van de gemeenteraad op te schorten vanwege het coronavirus. Gisteren liet de gemeenteraad weten dat alle geplande vergaderingen en bijeenkomsten niet doorgaan tot en met 7 april. Er stonden diverse vergaderingen op de agenda. "Noodzakelijke besluiten worden uiteraard genomen, het democratisch proces gaat digitaal door", meldde wen woordvoerder van de Utrechtse griffie.

Fractievoorzitter Heleen de Boer van GroenLinks denkt dat het stilleggen van de democratie op dit moment de enige logische keuze is. "Er wordt nu geïnventariseerd wat echt moet en gekeken hoe we, als de maatregelen zijn teruggeschroefd, zaken kunnen 'inhalen'." Volgens De Boer wordt er ook gekeken of dingen versneld kunnen worden door schriftelijke rondes te houden.

De partijen in de raad zijn het er over eens dat er geen echt heel urgente dingen zijn waarover nu beslist moet worden. "Het is een verstandig besluit", zegt SP-fractievoorzitter im Schipper. "Het college is aan zet geweest om aan te geven welke zaken een zogeheten 'fatale datum' hebben. Daar kwam uit dat er in ieder geval tot 7 april niets aanbrandt."

Toch is niet iedereen even optimistisch dat de maatregelen slechts drie weken nodig blijken. En als het democratisch proces langer stilligt moet er wel wat gebeuren, bijvoorbeeld door creatief om te gaan met stemmingen. De Boer: "Ik denk dat het nodig is om naar alternatieven te kijken. Ook voor bijvoorbeeld het stemmen. Volgens de gemeentewet moet iedereen nu lijfelijk aanwezig zijn. Het is dus goed om ook vooruit te kijken voor het geval het langer duurt."

Dat is een conclusie die ondersteund wordt door Rick van der Zweth van de PvdA. "Drie weken geen besluitvorming is te overzien. Mocht het langer duren, is het wel noodzaak om toch een manier te zoeken dat de gemeenteraad besluiten kan nemen. Daar wordt nu hard aan gewerkt."

Ondertussen werken de politici, net als een groot deel van Nederland, thuis stug verder. Dimitri Gilissen, fractievoorzitter van de VVD: "Het wil niet zeggen dat we niets doen, we blijven ons raadswerk op afstand doen. Maar ik hoop dat we als raadsleden snel ons besluitvormend werk weer kunnen oppakken."

PVV'er Henk van Deùn roept zijn collega's op om in een periode van crisis onderlinge verschillen overboord te zetten. "Natuurlijk moet de stad wel bestuurd worden en gaat het leven door. Ik hoop dat alle partijen in deze omstandigheden naar het algemeen belang kijken en partijpolitiek even laten zitten."

En dat betekent dat er een grotere verantwoordelijkheid rust op de schouders van de burgemeester en de wethouders. Dat onderschrijft ook Sander van Waveren, fractievoorzitter van het CDA. "In een crisis liggen de rollen anders, nu is het aan burgemeester en wethouders om te doen wat nodig is. Dat zullen we te zijner tijd natuurlijk controleren, maar nu past even ruimte om hen te laten organiseren wat nodig is."

B&W krijgt het dus nog drukker met extra taken, denkt Jony Ferket van D66. "Onze burgemeester, wethouders en ambtenaren zijn keihard nodig om alle ondernemers, verenigingen, maatschappelijke organisaties van antwoorden te voorzien. Er wordt met man en macht gewerkt aan creatieve oplossingen en steun voor eenieder."

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Oranje Top 30


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024