StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSMZoekenGeplaatst op:22-08-2019
Bijgewerkt op:22-08-2019 08:24

Nationale Competitie Fierljeppen: Tactiek of knallen?

Bron: Polsstokbond Holland
    

Na een verregende polsstokweek werd afgelopen zaterdag eindelijk de eerste ronde van de nationale competitie fierljeppen versprongen. De beste springers uit Friesland en Holland, gebaseerd op de beide competitieklassementen gaven in Jaarsveld acte de presence in een wedstrijd.

De dagprijzen zijn belangrijk maar er wordt ook zeker gekeken naar het grotere geheel want het klassement van de Pollepleats Nationale competitie is bepalend voor de selectie voor het Nederlands Kampioenschap
wat op 31 augustus in Zegveld versprongen wordt.

Senioren: Baas´ eerste klap is een daalder waard
Waar bij de senioren stiekem werd gehoopt op een duel tussen Nederlands recordhouder Jaco de groot (22.21 m.) en kersvers Fries recordhouder Nard Brandsma (21.68 m.), gingen er 2 outsiders met de eerste 2 plekken vandoor.

Waar in de eerste springronde de meeste springers voor een
stabiele sprong gingen om het klassement van een goed fundament te voorzien, opende Wouter van Midden (Vlist) het bal met een prima sprong van 20.13 meter waarna de andere springers zich op deze sprong moesten richten om er met de ereprijzen vandoor te gaan.

De Friese springers Nard Brandsma (Workum) en Ysbrand Galama (It Heidenskip) kwamen met respectievelijk 19.99 en 19.69 nog behoorlijk dichtbij, maar alleen Rian Baas (Utrecht) kon Wouter van midden met een sprong van 20.89 meter overtreffen.

Zo was de eerste klap in deze Nationale Competitie voor de Utrechter en is zijn 20.89 zeker een daalder waard is voor een goede klassering in het klassement en dus een goede startpositie tijdens het NK. Regionale competitie winnaars, Jaco de Groot (Kamerik) en Thewis
Hobma (Harlingen) kwamen met een 7e en 8e plaats niet in de buurt van de prijzen, maar vooralsnog komt hun deelname aan de NK niet in gevaar.

Dames: Toppers geven thuis
Het seizoensbeeld bij de dames werd in Jaarsveld volledig bevestigd. Nederlands recordhoudster Marrit van der Wal (18.19 m.) uit It Heidenskip maakte met twee 15 meter-sprongen duidelijk dat de basisvorm nog goed is en voldoende is om de directe concurrentie haar hielen te laten zien. Dymphie Baas-van Rooijen (Oudewater) was de andere springster die in Jaarsveld de 15 meter-grens slechtte.

Haar kleine achterstand op Marrit van der Wal (15.38m of 15.06m) geven de springster uit Oudewater voldoende houvast voor een mooi titelstrijd in Zegveld. Derde werd Wendy Helmes (IJsselstein) die met 14.42 op ruime afstand 'best of the rest' was, voor de van een blessure
teruggekeerde Fabiënne Overbeek (Benschop), die in de afstand van 13.95 m. voldoende perspectief kan zien om in Zegveld mee te doen om de prijzen.

Junioren: Overbeek duidelijke favoriet in Hollandse Suprematie
Met drie afstanden die verder zijn dan de beste afstand van de rest van het juniorenveld heeft eerstejaars junior Reinier Overbeek (Benschop) een duidelijk visitekaartje afgegeven in deze eerste Nationale Competitie wedstrijd. Met twee 19 meter sprongen en een hoge 18 meter heeft hij tevens een stabiele basis voor een prima klassement en dus een prima uitgangspositie tijdens het NK.

Op gepaste afstand (18.15 meter) werd Lucas van Eijk (Haastrecht) tweede en haalde daarmee zijn doel om prijzen te pakken in deze Nationale Competitie, aangezien hij vanwege een stage in Canada het NK in Zegveld zal missen. Ook de derde prijs bleef in Holland en kreeg een plaats in het huis van Zegvelder Wijnan van Ingen die met 17.85 de andere springers voorbleef.

Bij de junioren is de situatie zo dat er één fries en zeven Hollanders zich geplaatst hebben voor de Nationale Competitie. Mocht dit ook de eindstand in de Nationale competitie worden, dan zullen er reglementair 2 Friese springers de plaats innemen van 2 Hollandse springers omdat het
deelnemersveld bij een NK voor de junioren uit minimaal 3 deelnemers per polsstokbond mag bestaan.

Meisjes: Suzanne Mulder geeft visitekaartje af.
De situatie zoals bij de junioren geldt in mindere mate en omgekeerd ook bij de meisjes. De meisjes categorieën wordt al het gehele seizoen gedomineerd door de Friese Meisjes en kan de Hollandse delegatie met moeite de minimale drie deelnemers op de plankiers brengen zonder reglementaire inmenging.

Des te verrassender was de winst van Suzanne Mulder (Vlist) in de meisjescategorie. Met haar eerste sprong van 14.59 m. legde ze de lat meteen hoog voor de gezamenlijke concurrentie. Te hoog naar later bleek, al kwam Friezin Femke Rispens (Niehove) met 14.34 m. nog behoorlijk dichtbij.

Derde plaats was ook voor een Friezin. Hanneke Westert (Sneek) mocht met haar sprong van 13.76 meter de derde plaats mee naar huis nemen.

Jongens: Spektakel en verdeling
De jongens maakten er een spectaculaire wedstrijd van waarbij nu al duidelijk is dat dit gedurende de resterende wedstrijden de meest onvoorspelbare groep zal worden. In Jaarsveld waren er
persoonlijke records nodig voor de eerste 2 plaatsen. Montfoorter Guus Hoogland knalde er meteen in met een nieuwe persoonlijk record van 18.01 meter, een afstand waar niemand meer overheen kon springen.

Ook de Friese Peter Faber sprong verder dan hij ooit tijdens een wedstrijd had gedaan en zijn persoonlijk record van 17.44 was goed voor een tweede plaats. Benschopper Roy Velis sprong met 17.39 meter slechts 5 centimeter minder, maar wel voldoende voor de derde plaats.

De overige springers kunnen en zullen zich de komende wedstrijden laten zien waardoor de glazen bol in deze categorie nog behoorlijk beslagen is. De toekomst zal het leren.

Nog 3 wedstrijden in de Nationale Competitie
De nationale competitie bestaat uit 4 wedstrijden, zodat er nu nog drie wedstrijden versprongen moeten worden waarna het klassement én de selectie voor het NK bekend zijn. Maandag 19 augustus zal in Burgum (Friesland) de tweede wedstrijd versprongen worden.

Woensdag 21 augustus volgt de wedstrijd In Vlist, terwijl op zaterdag 24 augustus de laatste wedstrijd in het Friese fierljepdorp It Heideskip versprongen wordt.

Zaterdag 31 augustus wordt dan in Zegveld het seizoen afgesloten met het Nederlands Kampioenschap op de accommodatie van Zegveld.

    Meer berichten in deze categorie:
Polsstokspringster Groothedde blinkt uit in Kockengen (19-07-2021)
Wedstrijdverslag van de Sjors Overbeek Bokaal in Jaarsveld van afgelopen zaterdag. (12-07-2021)
Polsstokseizoen start met klinkende overwinning voor Jaco de Groot (28-06-2021)
De Polsstokbond start op zaterdag 26 juni met de wedstrijden (20-06-2021)
Het polsstok verspringen gaat op 30 juni van start (06-06-2021)
Polsstokverening Polsstokkerdam neemt afscheid van bestuursleden en kondigt eerste wedstrijd aan (25-05-2021)
Start polsstokverspringen 2021 (08-05-2021)
Tweespalt bij Montfoortse fusieclub: bestuurslid stapt na 24 jaar op (20-04-2021)
Winnaars van de titel springer en talent van jaar 2020. (29-03-2021)
Wedstrijden op natuurijs mogen niet (06-02-2021)
Twee kampioenschappen voor honkballers Greenhearts (24-10-2020)
Rian Baas in laatste sprong naar de Nederlandse Titel (21-09-2020)
Wielertocht Groene Hart (17-09-2020)
Polsstokverspringers beleven de perfecte aanloop naar het NK in Burgum (14-09-2020)
Thomas van Midden schittert in Jaarsveld (07-09-2020)
Recordregen bij NK Jeugd polsstokverspringen in Kockengen (31-08-2020)
Records alom bij polsstokverspringen in Polsbroekerdam (31-08-2020)
Hollands kampioenschap Jeugd Zegveld (23-08-2020)
Roy Velis (Benschop) zet magistrale sprong neer bij het Zegvelds Kampioenschap (23-08-2020)
De Samenwerkingsbokaal in Vlist (17-08-2020)
Verre sprongen onder tropische omstandigheden bij de Verburg Kaas Bokaal (10-08-2020)
Spektakel om JEVA-bokaal bij opening nieuwe schansen Polsbroekerdam (03-08-2020)
Polsstokverspringer Erwin Timmerarends pakt winst onder moeilijke omstandigheden (27-07-2020)
1ste virtuele Singelloop Utrecht (24-07-2020)


Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

besteonderdelen.nl

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nonstop jazz


Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2021