StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:18-02-2019
Bijgewerkt op:18-02-2019 14:16

81% van de inwoners van Utrecht neemt maatregelen tegen gevolgen klimaatverandering

Bron: Miranda van der Voort, woordvoerder Unie van Waterschappen
  

• 65% van de Utrechtenaren heeft direct te maken gehad met vorm van wateroverlast; • Ingrijpen in natuur om gevolgen klimaatverandering tegen te gaan mag (68%); • 53% wil meer tips over wat ze zelf kunnen doen. 

Inwoners van de provincie Utrecht voelen de urgentie om maatregelen te nemen tegen klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. En zien hierdoor in dat goed waterbeheer belangrijk is. Ruim 65% procent van de Utrechtenaren heeft zelf weleens te maken gehad met wateroverlast (ondergelopen tuinen (24%), kruipruimtes (11%), kelder (10%) of begane grond van de woning (5%). Veilige dijken, het afvoeren van water bij slecht weer door bijv, goede riolering, vindt men belangrijke thema’s.

Daarnaast wil 68% van de inwoners van Utrecht best ingrijpen in de natuur, om daarmee overstromingen te voorkomen. Door de droge zomer en het extremere weer beseffen mensen ook dat er meer maatregelen nodig zijn om ons land te beschermen tegen klimaatverandering. In aanloop naar de Waterschapsverkiezingen op 20 maart onderzocht Ruigrok NetPanel voor de Unie van Waterschappen hoe de Nederlander omgaat met water. 

Eigen verantwoordelijkheid
Inwoners van de provincie Utrecht staan ervoor open zelf iets te doen tegen de gevolgen van klimaatverandering of doet dit al. Veel mensen passen het eigen gebruik van water aan: ze douchen korter (65%), sproeien minder vaak de tuin (39%), wassen minder vaak zelf de auto (56%) en zijn bereid aanpassingen te doen om regenwater beter af te voeren, door tegels in de tuin te vervangen door groen (24%) of een regenton te plaatsen (15%).

Ook wil 53% van de inwoners van Utrecht graag (meer) tips en informatie over wat ze zelf kunnen doen, en geven zij aan het een goed idee te vinden dat het waterschap onderwijs aanbiedt op scholen over het beheer en de bescherming van water (37%).

Rogier van der Sande, voorzitter Unie van Waterschappen: “We zijn blij dat mensen de noodzaak van goed waterbeheer zien en aangeven zelf ook iets te willen doen. Nergens ter wereld hebben mensen zo’n speciale band met water als in Nederland.

We wonen, werken en recreëren er mee. In Nederland beheren de waterschappen de dijken, sloten en plassen. We zorgen voor waterveiligheid, voor schoon en voldoende water. Nederland heeft te maken met grote uitdagingen. Waterschappen merken dagelijks de gevolgen van klimaatverandering met extremer weer en een steeds sneller stijgende zeespiegel. Zonder bestrijding van de oorzaak is het dweilen met de kraan open. Daarom investeren we als waterschappen om samen met overheden, bedrijven en burgers de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. De manier waarop we dat doen, daar hebben mensen invloed op.”

Verkiezingen
Op woensdag 20 maart zijn de waterschapsverkiezingen. Neem een kijkje op MijnStem.nl om te zien wat er te kiezen valt.
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok NetPanel. Onder het algemeen Nederlands publiek van 18 jaar en ouder. De vragenlijst is afgelegd onder 2105 respondenten (waarvan 203 in Utrecht representatief naar geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en provincie door middel van kwantitatief online onderzoek in de periode van 14 januari 2019 t/m 28 januari 2019

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Puur Hollands


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024