StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:20-01-2015
Bijgewerkt op:24-01-2015 13:40

Extra raadsvergadering 20 januari

Bron: redactie RSM Aad van der Veen
  

Deze vergadering begon om 18.00 uur in het bijzijn van de Commissaris van de Koning Dhr. Van Beek en de kabinetschef Dhr. Thomas.

Er stond vanavond een bespreking van de profielschets voor de nieuwe burgemeester op de agenda.

Bij het vaststellen van de agenda vroeg Mevr. Lejeune wederom om bekrachtiging van de geheime stukken, zoals besproken in de vergadering van 12 januari jongstleden. Dit omdat er in de gemeentewet bepaalde regels zijn beschreven hoe men hier mee om dient te gaan. Na een korte schorsing van de voorzitter, waarnemend voorzitter van de Raad Mevrouw Driesse, kwam de mededeling dat de burgemeester de opgelegde geheimhouding aanstaande donderdag zal opheffen.

Hierna kon worden overgegaan naar de reeds opgestelde profielschets en kregen alle fracties de gelegenheid nog een mondelinge reactie c.q. aanvullingen op de schets te geven.

Dhr. Vink (VVD) vroeg om de toevoeging “niet onbekend op politiek / ambtelijk terrein”

Mevr. Lejeune (PAK) stelde hetzelfde maar zag liever “bekend met”, dit mede gezien de huidige situatie waarin Montfoort zich bevindt.

Dhr. Langerak zag graag toegevoegd “een heer van stand”, waarop hij door de Commissaris werd gecorrigeerd, dat er geen onderscheidt wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen.

Dhr. Verkaik (IBLM) stelde het liefst een burgervader / moeder te zien die duidelijk spreekt en met begrip naar de gevoelens van onze inwoners luistert.

Dhr. Bezuijen (SDM) kon zich vinden in het voorliggende profiel, maar sloot zich wel aan bij D66 (Dhr. De Jonge) en het PAK (Mevr. Lejeune) dat er mede gezien de recente ontwikkelingen eerst een waarnemend burgemeester moest komen tot dat deze voldoende zijn afgerond. Deze vraag werd ook aan de andere fracties voorgelegd. De overige fracties (IBLM, CDA, CU en VVD) kozen voor de ingeslagen weg, geen waarnemer en een nieuwe burgemeester per 1 juli 2015

Hierna kreeg de heer Van Beek, Commissaris van de Koning het woord. Hij stelde dat men hier vandaag bij elkaar is op basis van eerder gemaakte afspraken met alle fractievoorzitters en dat er geen agenda is voor de huidige situatie. De meerderheid van de raad heeft zich toen al uitgesproken voor een nieuwe burgemeester en hij volgt dat besluit om deze te benoemen. Hij memoreert daarbij dat de profielschets hierbij een belangrijk onderdeel is.

Hierna vervolgde hij zijn verhaal met het schetsen van de gehele procedure, waarbij hij benadrukte dat al het besprokene op straffe van juridische consequenties onder strikte geheimhouding plaats vindt.

Hierna ontstond er enige hilariteit in de zaal, daar het brandalarm van het stadskantoor afging. Gelukkig was het een loos alarm en kon de commissaris zijn betoog vervolgen. Hij had namelijk nog een paar vragen aan de raad, waar de fracties in 2e termijn op konden reageren.

De raadsleden kozen voor:

  • Een ervaren bestuurder uit het openbaar bestuur
  • Iemand die verbindend is, maar ook processen kan aanjagen
  • Hij /zij moet over daadkracht beschikken
  • V.w.b. de leeftijdscategorie gaat de meerderheid uit van de midden categorie
  • Als het gaat om de eigen portefeuille mogen er slechts beperkte politieke onderdelen inzitten
  • Over de eigen woning van de burgemeester deden de meeste fracties niet moeilijk, hij mocht volgens sommigen ook in de regio wonen. Dhr. Van Beek benadrukte dat dit wettelijk niet is toegestaan, bewoning vindt plaats in de eigen gemeente.

Na een korte schorsing aangevraagd door de VVD, waarbij het vooral ging om de verdere afwikkeling, stelde Dhr. De Jonge (D66) voor de vragen / antwoorden door de griffier te laten verwerken. Hier waren de andere fracties het niet mee eens en het raadsvoorstel werd unaniem aangenomen en daarna kon de voorzitter de profielschets officieel overhandigden aan de Commissaris van de Koning, waarmee de sollicitatieprocedure van start gaat.

Daarna stonden nog de vaststelling van de verordening en de benoeming van de vertrouwenscommissie op de rol. Het enige bijzondere hieraan is dat hier op dit moment geen wethouder aan wordt toegevoegd (het college was vandaag ook niet aanwezig), maar dat zodra er weer meer duidelijkheid is een wethouder via een raadsbesluit wordt toegevoegd aan de commissie. Iedereen ging unaniem akkoord, waarna de voorzitter om 19.30 uur onder dankzegging aan Dhr. Van Beek en Dhr. Thomas de vergadering weer sloot.

 

 

 

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Oranje Top 30


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024