StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoRegionieuwsAgenda
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda

Reclame

Download de Radio Stad Montfoort app
Ontdek het op Google Play
Ontdek het in de Apple App Store

RSM Cartridge sponsoren

Adverteren op de website van RSM



Zoeken



Geplaatst op:11-10-2014
Bijgewerkt op:11-10-2014 10:20

Bezit afgepakt van verdachten grootschalige hennepkwekerij

Bron: politie Noord Holland
  

De politie Noord-Holland verrichtte anderhalf jaar onderzoek nadat zij op 25 februari 2011 een professionele hennepstekkenkwekerij aantrof in drie zeecontainers aan de Zuiderkade in Beverwijk. De recherche hield gedurende deze periode 18 verdachten aan en nam een grote hoeveelheid kostbare goederen in beslag. Inmiddels heeft de rechter in deze zaak tegen 11 verdachten uitspraak gedaan.

Diverse tips bracht de politie op het spoor van de grootschalige kwekerij. Karel Hunsche, teamleider van het Hennepteam: 'We namen ruim 1.400 moederplanten en bijna 35.000 hennepstekken in beslag en lieten deze vernietigen. We kwamen erachter dat een hoofdkabel was omgelegd waardoor illegaal stroom werd afgetapt.' De recherche zette meerdere opsporingsmiddelen in om de verdachten, die verspreid zaten over heel Nederland, te achterhalen. De verdachten kwamen uit Velserbroek, Sint Maarten, Vinkeveen, Maarssen, Amsterdam, Weesp, Utrecht en Culemborg.

Hoofdverdachten

Van de 18 aangehouden verdachten, hoorden een 41-jarige man uit Utrecht, een 43-jarige man uit Vinkeveen, een 47-jarige man uit Sint Maarten en een 51-jarige Amsterdammer tot de hoofdverdachten. De politie hield hen aan op verdenking van onder andere de handel en productie van softdrugs en witwassen van crimineel verkregen vermogen afkomstig uit de kwekerij.

Professionele aanpak

'Alle verdachten die we opspoorden tijdens dit onderzoek vervulden verschillende rollen binnen de kwekerij. Het ging er zeer professioneel aan toe', aldus Hunsche. In de kwekerij werkten een aantal Brazilianen die de hennepstekken verzorgden en knipten. Een chauffeur bracht en haalde deze werknemers en bezorgde dagelijks dozen vol stekken bij henneptelers. Het zou gaan om zo’n 17.500 stekken per week. Via de vreemdelingenpolitie zijn de Brazilianen Nederland uitgezet. Een andere verdachte zorgde weer voor de afvalverwerking van de hennepresten. Een Amsterdammer werd als relatiebeheerder ingezet en voor de verkoop aan de telers.

Afpakken van goederen

De politie doorzocht woningen van de verdachten en nam meerdere waardevolle goederen in beslag zoals auto’s, een boot, een quad, een paardentrailer, een scooter, antiek, sieraden, audio-apparatuur en geld. Hunsche: 'We werken nauw samen met verschillende partners om goederen en geld af te pakken die mogelijk van criminaliteit afkomstig zijn. Dit is een erg doeltreffend middel. Misdaad mag niet lonen!'

Opbrengst hennepteelt

De Financiële recherche van de politie Noord-Holland vroeg informatie op bij de Belastingdienst, diverse banken, de sociale dienst en het UWV. De recherche onderzocht aan de hand van onder andere getuigenverklaringen hoe lang de kwekerij in werking was en maakte een berekening van de opbrengsten. Dit kwam op een bedrag van zo’n € 4,3 miljoen euro. Van dit bedrag worden de onkosten, die de verdachten maakten bij het opzetten van de kwekerij, afgehaald. Bijvoorbeeld de huur van het pand, loon van betrokkenen en materialen voor de kwekerij. De ontnemingsprocedure tegen de verdachten loopt nog.

Straf

Drie van de hoofdverdachten kregen een straf van 18 maanden. Een van hen kreeg 12 maanden.

  






Kijken en luisteren
          Live:        Gemist:
         RSM WebApp         RSM Uitzending gemist

        Foto's:
          RSM Fotoboek

Meer media mogelijkheden
Nieuws of tip opsturen

Reclame

Profipack

Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Dance warming down


Regionieuws

Login

 
 Print
© Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2024