Geplaatst op:15-07-2025 Bijgewerkt op:15-07-2025 19:03 Hoe herken je een nepagent?Bron: RPL WoerdenDagelijks worden de mensen gewaarschuwd voor nepagenten. En dat is niet voor niets. Nog altijd geven goedgelovige mensen aan zo’n nepagent hun waardevolle spullen. Nepagenten zijn criminelen die zich voordoen als politieagenten om mensen – vaak ouderen – op te lichten. Ze gebruiken overtuigende babbeltrucs en valse legitimatie om vertrouwen te wekken en waardevolle spullen buit te maken.
Het zijn juist vaak deze ouderen die nog altijd respect hebben voor het gezag en het zelfs fijn vinden als ze door de ‘politie’ zijn ‘gewaarschuwd’ voor inbrekers in hun buurt.
Intussen is er in het hele land een nieuwe bewustwordingscampagne van start gegaan. Zowel op radio, kranten als televisie wordt er dagelijks gewaarschuwd.
Hoe herken je een nepagent?
Een nepagent herkennen kan lastig zijn, maar er zijn duidelijke signalen waar je op kunt letten om jezelf te beschermen tegen deze vorm van oplichting.
Een echte agent vraagt nooit om waardevolle spullen. Hij of zij kan zich altijd legitimeren met een officieel politielegitimatiebewijs met foto, naam en personeelsnummer. Dat legitimatiebewijs is een pasje met foto, naam, functie en een uniek nummer. Let op het zilveren politielogo over de foto. Laat niemand binnen zonder geldige legitimatie. Hang direct op als u wordt gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn en die vraagt naar kostbaarheden zoals sieraden of bankgegevens.
Signalen van een nepagent
Een nepagent vraagt om waardevolle spullen of bankgegevens. Hij toont een vaag of zelfgemaakt legitimatiebewijs zonder echtheidskenmerken. Hij komt meestal met een dringend verhaal over inbraken en veiligheid en wil snel handelen. Hij zet je onder druk of houd je aan de lijn tot er iemand voor de deur staat. Hij draagt een uniform dat niet helemaal klopt. Online zijn nep-politieshirts makkelijk te koop.
Bij twijfel, bel 112.
Vertrouw je het niet? Doe de deur dicht en bel 112 om te checken of het klopt. Waarschuw buren en familie, vooral als je in een wijk woont met veel ouderen.
|