StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoHollandse ArtiestenavondRegionieuwsAgendaMenu van de Maand
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Hollandse Artiestenavond
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda
Menu van de Maand

Reclame

Adverteren op de website van RSM

Rabobank Utrechtse Waarden en omstreken

RSM Cartridge sponsoren

ZoekenGeplaatst op:30-09-2017
Bijgewerkt op:30-09-2017 16:35

De beslissing om SBR-rubbergranulaat in Montfoort te leggen.

Bron: G. van Ruiten
    

 

Het was waarachtig een tragedie van list en bedrog. Donderdag stemde de raad van Montfoort voor de “aangepaste Soester-norm met amendement”. In onze taal betekent dit dat er vermalen banden op de velden rondom de scholen en kinderopvang Hofland komen. In april nog stemden 10 van de 14 raadsleden tegen het rubbergranulaat. Nu scholen 14 van de 15 raadsleden weer snel onder de rokken van B&W. Alleen Lokaal Montfoort vond het daar niet fris. Dit voorjaar zeiden tien daadkrachtige mensen: Het belang van de kinderen telt. Het belang van het milieu telt. Bij twijfel niet doen! Nu blijken diezelfde mensen groot fan van 60.000 vermalen banden. De voorzitters van de voetbalverenigingen speelden de hoofdrol. Zij willen beslist geen kurk op het veld en de wethouder heeft naar hen geluisterd. En de rubberbranche, die vormt raadsleden om als kleipoppetjes en houdt de voetbalvoorzitters strak voor hun karretje.

De vier grote steden en een snelgroeiend aantal andere nadenkende gemeenten verbieden de discussiekorrel, maar niet Montfoort! De VSG en Recybem gebruikten in Soest en in Bergen op Zoom dezelfde gelikte strategie. Je belooft een extra kwaliteit korrel te leveren die niet bestaat, waarna je terugvalt op de oude korrel.

Onze raadsleden en wethouder zijn op de hoogte van de situatie in deze plaatsen. Ze zijn zeer geïnformeerd. Dit heeft geleid tot een “aangepaste Soester-norm” met een amendement. Wat overbleef was het SBR waar ze in april tegenstemden. Vol trots droegen de raadsleden deze dode mus, die zij zojuist hadden geplukt en ontdaan van zijn ingewanden, ten tonele. Trots brachten ze hem tot leven en twitterend vloog het gedrocht het raam uit. In het publiek keek de directeur van de Kargro toe.

Een dag later op de gemeentesite geen woord meer over de Soester-norm. Er staat nu: “Als randvoorwaarde stelt de raad dat (…) de SBR-korrel voor nieuwe velden op sportpark Hofland voldoen aan de aangescherpte norm voor rubbergranulaat.”

 Dit is pure misleiding. Het meest pijnlijk is de onverschilligheid. Het proces klopt, de inhoud stinkt, maar samen komen er ermee weg. Deze diepe minachting voor de maatschappelijke discussie rondom de vermalen banden en het voorzorgsprincipe dat in april nog zo werd geroemd is verbijsterend. Blijkbaar hebben de glossy folders van de Recybem die rond middernacht in de brievenbussen van de raadsleden zijn gestopt en de mails hun werk gedaan. Dan moet je als raadslid wel erg sterk in je schoenen staan om niet te zwichten voor al die mooie praatjes over vermalen banden, het schoolvoorbeeld van slechte recycling. De uitloging van zink al na 1,5 jaar door verwering van de korrels, de twijfel over gezondheidsschade, het voorzorgprincipe, onze raad maakt er geen woorden meer aan vuil en kiest van harte voor de kapitalisering van milieu en gezondheid.


    


Kijken en luisteren

Reclame


Ook hier adverteren? Klik hier!

Nu op RSM
Nachtprogramma
Nu op RSM:

Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2017