StartpaginaProgrammeringRSMRadiobingoHollandse ArtiestenavondRegionieuwsAgendaMenu van de Maand
Menu
Startpagina
Programmering
RSM
Radiobingo
Hollandse Artiestenavond
Regionieuws
  Nieuws
  Sport
  Gemeente
  Reportage
  Info
Agenda
Menu van de Maand

Reclame

Adverteren op de website van RSM

Rabobank Utrechtse waarden

RSM Cartridge sponsoren

ZoekenGeplaatst op:13-09-2017
Bijgewerkt op:13-09-2017 15:52

Open brief aan onze inwoners van Linschoten en Montfoort

Bron: Lokaal Montfoort
    

Ook Lokaal Montfoort is het niet ontgaan dat er iets helemaal mis is in de samenwerking tussen IJsselstein en Montfoort. Maar zo gemakkelijk als het college van Montfoort het schetst in haar open brief aan de inwoners, liggen de zaken niet. In deze brief worden de zaken gebagatelliseerd en wordt ons zand in de ogen gestrooid.

De samenwerking tussen de 2 gemeenten kent namelijk ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dit college legt nagenoeg alle verantwoordelijkheid bij de raad van IJsselstein. Dat is niet fair en bevordert de toch al gespannen verhoudingen tussen de gemeentebesturen niet. Uit het recent verschenen onderzoek blijkt wel dat beide gemeenteraden amper hebben samengewerkt. Dat het onderzoek door de raad van IJsselstein is geïnitieerd staat vast maar dit betekent allerminst dat het college Montfoort hier geen lessen uit kan trekken.

De oorzaak van deze hopeloze situatie is te wijten aan het feit, dat zowel het college van IJsselstein als dat van Montfoort vanaf januari 2015 hebben zitten slapen of gebrek aan inzicht hadden. Dit verwijt geldt ook het dagelijks bestuur van Uw Samenwerking, die zich door de directie om de tuin heeft laten leiden. Er is nooit echt doorgevraagd naar de stand van zaken m.b.t. de financiële situatie en het afstemmen/invlechten van bestaande taken van beide gemeenten. De beide colleges hebben willens en wetens de directie van de UW samenwerking ongecontroleerd hun gang te laten gaan. Wel is een “verbetertraject” in gang gezet echter zonder handen en voeten. De globale financiële consequentie van dit mismanagement was alleen al voor Montfoort € 500.000,- als bijdrage van het totale exploitatie verlies 2016 en voor de komende jaren voor het zogenaamde “verbetertraject” nog eens ca € 650.000,- (lokaal Montfoort heeft hier tegen gestemd). Wat staat ons nog meer te wachten. Het is wellicht beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Het feit dat er in die periode ook 2 interim-burgemeesters waren, die niet goed geïnformeerd werden, is daar voor een deel debet aan. Deze pasten alleen maar op de winkel en grepen niet in toen het fout ging. Ook de vele ingehuurde interim ambtenaren die probeerden de zinkende boot boven water te houden hebben niet bijgedragen tot een efficiëntere organisatie. Uit het onderzoeksrapport blijkt duidelijk dat de inhuur-ambtenaren ons beider gemeenten een vermogen hebben gekost!

Zij hebben geen resultaten geboekt en zijn intussen al weer snel vertrokken.

Ondertussen gingen ook veel uitstekende vak-ambtenaren op zoek naar een andere werkgever wat de zaak nog verergerde. Het niet te redden zinkende schip werd massaal verlaten. Ook dit was voor het Algemeen bestuur van UW Samenwerking (colleges van IJsselstein en Montfoort) nog geen wake-up call!

Het ongenoegen van het Montfoortse college aangaande ambtenaren die zich niet kunnen verdedigen is op zich terecht. Als dit echter personen betreft die namens datzelfde ambtelijke apparaat eindverantwoordelijk zijn of waren voor deze puinhopen, mag en moet je dit niet onbenoemd laten. Het college van IJsselstein heeft intussen een half jaar geleden wèl haar conclusies getrokken, maar het college van Montfoort doet net of alsof haar neus bloedt. De CDA wethouder overleefde vorig jaar ternauwernood een motie van wantrouwen met als excuus "ik heb het niet geweten"! Dit geeft wel aan dat er op directieniveau tussen colleges en ambtelijke top iets behoorlijk mis is. Wij hebben niet de indruk dat dat nu anders is.

Dat dezelfde ambtelijke top nu tracht het zinkende schip leeg te pompen, betekent nog niet dat de gaten in de boot gedicht zijn. Deze wanhoopsactie laat onverlet dat de gehele samenwerking is mislukt. Hopelijk gaat nu ook de raad van Montfoort - net als die van IJsselstein - zich eindelijk eens beraden over hoe nu verder. Het verbetertraject is tot op heden een actie zonder inhoud gebleken. Voor lokaal Montfoort staat vast dat nóg meer belastingcenten in deze bodemloze put te gooien geen optie is, dus onaanvaardbaar!

Hoe ernstig de situatie is moge blijken uit het plotselinge vertrek van wederom een wethouder uit IJsselstein, die een andere koers voor Uw Samenwerking voor ogen had. Hij kon kiezen uit “meedoen met het college of opstappen”. Intussen dreigt het hele college van IJsselstein te worden weggestuurd. Maar met wie gaat het college van Montfoort dan samenwerken? Met een nieuw te vormen zaken college?

Conclusie:

Het wordt tijd dat Montfoort met een solide boot weer haar eigen koers gaat varen en haar eigen identiteit terugkrijgt.

Het bestuur & fractie van Lokaal Montfoort

 

 

 

 

 

    Meer berichten in deze categorie:
Schaap op de A12 zorgt voor file (20-09-2017)
Geen actie minister tegen tijgermug (20-09-2017)
Getuigen gezocht van overval op cafetaria (18-09-2017)
Rivierkreeften in Bodegraven-Reeuwijk (14-09-2017)
Geen doorgaand verkeer meer langs Lange Linschoten (14-09-2017)
Open brief aan onze inwoners van Linschoten en Montfoort (13-09-2017)
Coalitie Montfoort wil door met een versterkte UW samenwerking (13-09-2017)
Streekomroep RTV9 gaat stoppen (13-09-2017)
Meer geld voor lokale omroepen (13-09-2017)
Zwaargewonde bij ongeluk in Nieuwegein . (13-09-2017)
Auto Inbrekers op heterdaad betrapt. (11-09-2017)
Brandweer Linschoten landskampioen (10-09-2017)
Handel in verdovende middelen: twee mannen uit De Meern aangehouden (08-09-2017)
Maria Hamers nieuwe directeur bij SWOM per 1 september 2017 (05-09-2017)
Verdachte brandstichting auto aangehouden (05-09-2017)
Meisje gered uit water langs Woerdense Meeuwenlaan (04-09-2017)
CDA uit coalitie IJsselstein, wethouder stapt op (01-09-2017)
Geen treinen in weekend van 9 september (01-09-2017)
Brandweer maakt kinderen brandwijzer (30-08-2017)
Flitspaal (30-08-2017)
Stadsbaantunnel deels open (30-08-2017)
LDIJ wil eind aan gemeentelijke samenwerking (30-08-2017)
Inwoners willen behoud HAP/SEH (30-08-2017)
Groot zonnepark langs A12 De Meern (28-08-2017)


Kijken en luisteren

Reclame
Ook hier adverteren? Klik hier!


Nu op RSM
Muziek 4 uurtje
Nu op RSM:

Regionieuws

Login

 
 Print
Radio Stad Montfoort, Montfoort (Nederland), 2017